Adviestraject
Leerlijn burgerschap

Expliciet maken wat je impliciet al doet: creër samenhang tussen je burgerschapsdoelen en maatschappelijke thema’s in onderwijs.

‘De ontwikkeling van leerlingen tot democratische burgers’…. maar hoe dan?

Vrijheid, gelijkheid en solidariteit: prachtige en waardevolle termen, waar vele schoolleiders en docenten 100% achter zullen staan. Maar wat betekenen deze termen precies voor jou en je school, hoe vertaal je ze naar het onderwijs en sterker nog: hoe en wanneer zie je ze terug in de dagelijkse lespraktijk? En hoe maak je docenten én leerlingen bewust van een zekere ‘burgerschapsontwikkeling’? Met het adviestraject leerlijn burgerschap begeleiden wij je stapsgewijs bij het toewerken naar een overzichtelijke leerlijn burgerschap, waarin de focusthema’s die voor jouw specifieke school van belang zijn zowel binnen als buiten de klas tot uiting komen.

Het resultaat na de samenwerking

Na dit adviestraject heb je het belang van burgerschap voor jouw school gedefinieerd, is je visie op burgerschapsthema’s uitgewerkt en heb je leerdoelen gekozen die hierbij passen. Je hebt een inventarisatie gedaan van wat op jouw school allemaal al gebeurt op burgerschapsgebied, hoe je deze activiteiten aan elkaar kunt verbinden en hoe je missende elementen toe kunt voegen of huidige initiatieven kunt versterken. Collega’s weten wat burgerschap voor de school betekent en hoe ze hier invulling aan kunnen geven in hun lessen of projecten. We sluiten de samenwerking nooit af zonder actieplan, zodat je precies weet wat je nog meer te doen staat om burgerschap op jouw school naar een hoger niveau te tillen.

Over dit adviestraject

Een gestructureerde aanpak om tot een leerlijn burgerschap te komen

Geschikt voor

VO scholen

Bijzonderheden

Met de resultaten van dit adviestraject draag je bij aan de wettelijke verplichting actief burgerschapsonderwijs aan te bieden

Doorlooptijd

Tussen de 3 maanden tot één schooljaar.

Wereldburgerschap

Wereldburgerschap is een manier om uiting te geven aan burgerschap. Waar kom je vandaan, en waar ga je naartoe?

Brochure PDF aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

“Het is zo ontzettend waardevol om met elkaar in gesprek te gaan en kritisch te zijn op wat je nu onder burgerschap verstaat en wat je er mee wil. Met de hulp van Globi, van adviseur Marije, zijn we heel ver gekomen. Veel verder dan we op eigen houtje hadden bereikt.”

Ineke Renkema

Coördinator Burgerschap, Roelof van Echten College

Vragen of maatwerk wensen?

Plan een afspraak in met Noa voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar de mogelijkheden voor jullie situatie. Dat kan via een video-gesprek, telefonisch of op locatie.

Interessante kennisartikelen

Globi’s checklist voor wereldburgers

We praten volop over wereldburgerschap. En het begrip hebben we laatst in deze blog beschreven. Maar wanneer ben je nu een wereldburger? Dat is natuurlijk…

Inclusiviteit in onderwijs: iedereen in beeld

Inclusiever onderwijs, dat hebben we nodig! Dat stelde de Onderwijsraad in een advies van 2020. Maar wat betekent dat? De Onderwijsraad focust zich in haar…

Podcast tip: inclusiviteit en de Gezonde School

Hoe kunnen scholen bijdragen aan de fysieke en psychische gezondheid van hun leerlingen of studenten? In ‘Gezonde School, de podcast’ gaat journalist en podcastmaker Maarten…

Waarom een adviesbureau onderwijs inschakelen voor internationalisering?

Internationalisering in het onderwijs is de afgelopen jaren flink veranderd. Natuurlijk doordat mobiliteit door corona op zijn gat ligt, en omdat internationalisering het afgelopen jaar…

Bekijk alle artikelen