Globi’s checklist voor wereldburgers
We praten volop over wereldburgerschap. En het begrip hebben we laatst in deze blog beschreven. Maar wanneer ben je nu een wereldburger? Dat is natuurlijk niet zo simpel te zeggen, er is geen ‘mal’ voor. Net zoals ‘de Nederlander’ niet bestaat, een uitspraak van koningin Maxima, bestaat ‘de wereldburger’ ook niet.
Checklist wereldburger
Bij Globi zien we internationalisering als een middel om te komen tot wereldburgerschapsontwikkeling. Maar wereldburgerschapsontwikkeling kan ongrijpbaar aanvoelen. Hoe maak je deze brede term als school concreet en tastbaar? Om je op weg te helpen maakten we een checklist die laat zien waar wereldburgerschap over gaat en welke thema’s een wereldburger bezighouden en belangrijk vindt. Let wel: dit is een checklist gebaseerd op onze visie op wereldburgerschap. Het kan goed zijn dat jullie er op jullie school anders tegenaan kijken of andere accenten leggen. Het belangrijkste is dat er gepraat wordt over wat het inhoudt. En waar je samen naartoe werkt.
Checklist
Ik ben een wereldburger, want ik …
- … besef dat de verschillende culturen en landen van de wereld steeds meer verbonden raken. Ik kan bijvoorbeeld benoemen hoe ik deze globalisering terug zie in mijn eigen leven.
Voorbeeld: Waar komt mijn telefoon of computer vandaan? Waar komt de muziek vandaan waar ik graag naar luistert?
- … ben me bewust van mijn eigen culturele identiteit. En ik neem dat bewustzijn mee wanneer ik mensen met een andere culturele achtergrond ontmoet.
- … weet dat diversiteit in onze maatschappij waardevol is. En dat we, door begrip te hebben voor elkaars authenticiteit, de wereld mooier kunnen maken.
- … voel me betrokken bij mondiale kwesties zoals de klimaatcrisis, ontbossing en de schending van mensenrechten. En lever op mijn eigen manier een bijdrage aan het verbeteren van de wereld.
Tip: maak koppelingen met de Sustainable Development Goals.
DIY: maak je eigen checklist!
Zoals gezegd: deze checklist is geen mal. Het is een door ons gemaakte lijst die aansluit bij onze visie op wereldburgerschap, de eerste vier thema’s van het model van het NCDO en die specifiek aandacht besteedt aan houding: volgens ons de basis van wereldburgerschapsontwikkeling. We adviseren je een eigen checklist te maken die jullie schoolvisie op wereldburgerschap goed weergeeft. Wat betekent wereldburgerschap voor jullie? Hoort daar ook kennis bij, en brongebruik? Ga erover in gesprek!
We hebben een handig format gemaakt dat je zou kunnen gebruiken om je eigen checklist Wereldburgerschap te maken. Deze kun je hier downloaden.
Tip: Betrek de leerlingen bij het maken van de checklist! Doe je dit in een les, dan zou je deze video van het Tropenmuseum kunnen gebruiken om de les op te starten. Om vervolgens iedere leerling de checklist in te laten vullen en deze klassikaal met elkaar te bespreken.
De basis: jullie visie op wereldburgerschap
Hebben jullie het begrip wereldburgerschap nog niet samen onder de loep genomen? Nog niet vastgesteld wat volgens jullie school en visie de betekenis is van wereldburgerschap? Bekijk dan onze strategiesessie. In deze sessie begeleiden we je bij het creëren of scherpstellen van jullie visie op wereldburgerschap en internationalisering.