Samenwerken met andere culturen: 5 tips
Samenwerken met iemand die in een heel andere werkelijkheid leeft dan jij kan uitdagend zijn. Maar ben je je bewust van jullie overeenkomsten en verschillen, en weet je waar je tijdens het proces op kan letten, dan kan het bijzonder mooie vruchten afwerpen. We geven je vijf tips die het samenwerken met mensen uit andere culturen makkelijker en effectiever kunnen maken.
1. Neem je eigen aannames op de korrel
Wat voor jou gewoon is, kan voor iemand uit een andere cultuur juist niet gewoon zijn. Een voorbeeld: best wat Chinezen rochelen regelmatig. Dat vinden we als Nederlanders niet netjes of zelfs vies. Maar dat wij onze loopneus de hele dag ophalen, is voor de gemiddelde Chinees juist onvoorstelbaar. Die ziet slijm als iets dat het lichaam kwijt moet, het slijm doorslikken is niet goed voor je lijf. Vaak oordelen we op basis van wat we zien, maar onder het gedrag van mensen liggen waardes die dit gedrag veroorzaken. Neem de tijd om de waarden van je samenwerkingspartners te begrijpen, dan kun je ook hun gedrag beter interpreteren. En denk vooral ook eens na over je eigen aannames en gewoontes.
2. Investeer in het bouwen van sterke relaties
In Nederland komen we, in vergelijking met veel andere landen, snel tot onderhandelingen en afspraken. In een groot deel van de wereld zijn relaties belangrijker en de sleutel tot het bereiken van resultaten. Zeker in India en China, de landen waarmee wij intensief samenwerken. Investeer daarom in deze relaties en weet dat dit je in de toekomst gaat helpen. Wees oprecht geïnteresseerd en betrokken: zo zul je makkelijker informatie krijgen, taken afronden en een goed netwerk bouwen. Natuurlijk is het wel eens onhandig of vervelend als je op zondagochtend gebeld wordt of een stroom aan whatsappjes krijgt vanuit India. Dat heeft te maken met het tijdsverschil, maar zeker ook met een andere kijk op werktijden. Onze tip wanneer je daardoor geïrriteerd raakt: laat het snel weer gaan, maak je er vooral niet te boos over.
3. Communiceer veel en nauwkeurig
Goed communiceren is altijd belangrijk, maar wanneer je met mensen uit een andere cultuur samenwerkt nog meer. Heb je de informatie en de vragen van de ander goed en volledig begrepen? Heb je voldoende context om de vragen te beantwoorden? Kijk je e-mail of chatbericht nog eens goed na, ook al kost dat een paar minuten extra. Het kan je een hoop op-en-neer-mailen schelen.
4. Leun niet alleen op e-mail; (video)bel ook eens
In Nederland maken we veel gebruik van e-mail en Whatsapp, in China gebeurt het merendeel via WeChat. Voor al die middelen geldt: er is weinig context. Je mist gezichtsuitdrukkingen, intonatie en lichaamstaal. Het is natuurlijk niet altijd mogelijk elkaar face-to-face te ontmoeten, maar er is een simpele tussenweg: (video)bellen. Denk dus goed na: is e-mail of chat voldoende om te bereiken wat ik nu wil? Of is het beter, en scheelt het me later veel tijd, als we bellen?
5. Vind je rust binnen de onrust
Hoe goed je de dingen ook voorbereid en aanpakt: bij samenwerkingen met mensen uit andere culturen loopt het altijd anders dan verwacht. En het vraagt altijd om een flinke dosis inzet. Wees je daarvan bewust. Neem regelmatig de tijd om te reflecteren op de wereld van de ander, jouw wereld en hoe deze elkaar kruisen of van elkaar verschillen. Wees nieuwsgierig, verzamel informatie en uit ook je eigen verwachtingen en behoeften.