Vacature:

Gastlesdocenten Wereldfestival

Word jij enthousiast van talen en culturen, ben je voorstander van internationalisering in het onderwijs en wil je graag voor de klas staan om samen met leerlingen te werken aan interculturele vaardigheden? Voor onze Wereldfestivals, een divers evenement vol interactieve workshops op het gebied van internationalisering en wereldburgerschap voor het voortgezet onderwijs, zijn we op zoek naar gepassioneerde en vakkundige gastdocenten en begeleiders (op oproepbasis).

Wat we zoeken

 • Je bent overtuigd van het belang van internationalisering en wereldburgerschap in onderwijs. Je enthousiasme voor deze onderwerpen, én voor de doelgroep jongeren, steek je niet onder stoelen of (school)banken.
 • Je staat met zelfvertrouwen voor een groep middelbare scholieren. Een flinke portie leservaring of het volgen van een lerarenopleiding is een pré. Kennis over cultuur, interculturele vaardigheden en wereldburgerschap natuurlijk ook.
 • Spreekbeurten geven vond je vroeger al fantastisch, maar inmiddels zijn je presentatievaardigheden van professioneel niveau.
 • Je Nederlands is van een uitstekend niveau, maar presenteren in het Engels is voor jou ook appeltje eitje.
 • Flexibel is jouw tweede naam. Je past je verhaal in een handomdraai aan, aan het niveau en de input van de leerlingen. 
 • Uitdagingen ga jij niet uit de weg. Je vindt het leuk en afwisselend om steeds een andere gastles te verzorgen en deze verder te helpen ontwikkelen. 
 • Je hebt een open houding, komt goed voorbereid ten tonele, steekt je handen uit je mouwen en voelt je verantwoordelijk voor een succesvolle dag.
 • Je bent een teamplayer. Als je merkt dat iemand hulp nodig heeft sta je klaar of denk je mee. Zelf vraag je ook om ondersteuning als je dat nodig hebt.
 • Je bent minimaal 5 x per jaar beschikbaar.

Wat je gaat doen

Ons Wereldfestival is een één- of meerdaags project waarbij leerlingen aan de slag gaan met wereldburgerschap en werken aan hun interculturele vaardigheden. Het programma heeft de ontspannen en leuke sfeer van een festival, en geeft tegelijkertijd een flinke inhoudelijke stimulans aan het wereldburgerschap van de leerlingen. Zo wisselen activiteiten als kung fu, Bollywood dance en een wereldse proeverij zich af met inhoudelijke gastlessen over de gelaagdheid van cultuur en stereotypering. En staan er mogelijk ook gave programmaonderdelen als een online uitwisseling met China of India op de planning. 

Bij elke gastles ligt de focus op ‘leren door te doen’, en daarmee is het jouw taak om de leerlingen met een hoge mate van interactie te betrekken bij de gastles. Samen met jouw collega gastdocenten laat je de dag succesvol verlopen. Je bent, naast vóór de klas, dus ook bezig achter de schermen van het Wereldfestival en draagt daarmee bij aan het algemene verloop van de dag. De gastlessen verzorg je zelfstandig en vergen naast een flinke dosis enthousiasme ook het nodige klassenmanagement. Dankzij jou leren de leerlingen spelenderwijs meer over internationalisering en versterken ze hun wereldburgerschap. 

Je werkt volgens een vast lesplan dat je van ons ontvangt, maar de hoge mate van interactie zorgt er iedere keer weer voor dat elke workshop anders verloopt. Dit vraagt om een flexibele en creatieve aanpak, waarbij je inspeelt op de energie in de klas en de terugkoppeling vanuit de leerlingen. Je zal voor meerdere verschillende lessen ingezet worden, waardoor jouw functie leuk en afwisselend blijft. Voorafgaand aan elk Wereldfestival word je uitgebreid gebriefd. Daarnaast zorgen de regelmatig georganiseerde trainingen en bijeenkomsten ervoor dat je goed voorbereid aan de slag kunt. 

Wat wij bieden

 • Een uitdagende en afwisselende functie op oproepbasis waarin je werkt met de concepten ‘wereldburgerschap’ en ‘interculturele communicatie’. Nogal belangrijke onderwerpen!
 • Gezellige teamuitjes en inhoudelijke bijeenkomsten over didactische vaardigheden. Deze momenten ondersteunen je in je professionele ontwikkeling en zijn een mogelijkheid om je netwerk te vergroten.
 • Een samenwerking op zzp-basis óf op basis van een nul-uren contract. ZZP’ers betalen wij €25,- per uur excl. BTW en voor aanvang van een project maken we altijd afspraken over de omvang. Het is ook mogelijk om op basis van een nul-uren contract voor ons aan de slag te gaan – je verdient dan bruto €20,- per uur. 
 • En natuurlijk ook een reiskostenvergoeding. 

Over ons

Globi is een expertisecentrum voor internationalisering, wereldburgerschap en interculturele communicatie in onderwijs. Wij bieden training en advies voor zowel beleid als implementatie op het gebied van deze thema’s. Daarnaast focussen wij ons op activiteiten die interculturele vaardigheden en wereldburgerschap stimuleren. Dit doen we voor leerlingen en studenten van het PO tot en met het WO.

Globi staat voor contact met de wereld met behoud van eigen identiteit. Wij geloven dat alleen authentieke internationalisering, met aandacht voor de lokale context, intercultureel contact, interculturele samenwerking en culturele diversiteit ten goede komt. Ons doel is mensen en organisaties te begeleiden om vanuit zelfvertrouwen, openheid en nieuwsgierigheid interculturele verbindingen en samenwerkingen aan te gaan.

Is dit iets voor jou?

Denk je dat dit iets voor jou is? We horen graag van je! Stuur je motivatie en CV naar onze Wereldfestival-coördinator Jonli So: jonli.so@globi.nl. Je kunt je reactie insturen tot uiterlijk 31 maart. Voor vragen over deze vacature kun je bellen naar 030 2270102.