Schrijf je nu in voor onze webinar 'Cultuur in dialoog - Schurende gesprekken' voor mbo op 4 februari

Globi onthult: dé landkaart van Burgerschapsland

Burgerschap is een erg ruim begrip. Wat hoort er nu allemaal bij en wat moet je als school weten, kunnen en doen? Wat nu als Burgerschap een land was en je een kaart had met wegen, steden en spoorlijnen die je hielpen om overzicht te krijgen? Wij hebben zo’n kaart voor je!

Welkom in Burgerschapsland

Burgerschapsland is een fictieve landkaart die de werkelijkheid rondom burgerschap, zoals wij die als Globi zien, visueel en met sterke metaforen in kaart brengt. De kaart bevat de belangrijkste aandachtsgebieden, de meest essentiële termen rondom burgerschap, de krachtige speelvelden die er zijn én legt betekenisvolle en spitsvondige verbindingen. Wat dacht je van een het Meer van Reflectie, de Burgerschapsbergen die pittig zijn om te beklimmen maar een prachtig uitzicht brengen, steden als Verwondering en Bewustwording en de Zee van Mogelijkheden?

Oriëntatie op burgerschap met Burgerschapsland

Burgerschapsland gebruiken we bij Globi om op een toegankelijke, inspirerende en verdiepende manier met jullie in gesprek te gaan over burgerschap op jullie school. Vragen als ‘Waar staan jullie op de kaart?’, ‘Waar zouden jullie naartoe willen?’ en ‘Welke thema’s herken je in een oogopslag?’ komen steevast aan bod. Deze vragen helpen je aan het denken te zetten en je te oriënteren op de stappen die je als school wilt nemen om jullie burgerschapsonderwijs naar een nieuw niveau te brengen. 

Hoe we Burgerschapsland gebruiken in ons Adviestraject Doorlopende Leerlijn Burgerschap

We gebruiken de landkaart Burgerschapsland ook in ons Adviestraject Doorlopende Leerlijn Burgerschap. Dan maken we de kaart helemaal leeg, zodat het deelnemende onderwijsteam de kaart onder onze begeleiding naar eigen inzicht kan invullen. Dit gaat een stuk verder dan het bespreken van het onderwerp burgerschap alleen: je gaat samen een stevig eigen landschap ontwerpen op basis waarvan je jullie burgerschapsonderwijs kan versterken, gegeven alle context om burgerschap heen. 

Een eigen kaart burgerschap ontwikkelen voor jullie school: waarom? 

Waarom is het het waard om tijd, energie en geld te steken in het ontwikkelen van een eigen landkaart over burgerschap op jullie school? Een fictieve kaart helpt jullie op een inspirerende en visuele manier te ontdekken waar je staat, wat jullie echt belangrijk vinden, waar jullie de focus op willen leggen, wat je hiervoor samen gaat organiseren, wat je onderweg denkt tegen te komen en wanneer je verwacht op jullie bestemming te zullen zijn. Door het ontwikkelen van een eigen kaart burgerschap leg je op kleurrijke wijze een stevige blauwdruk voor jullie unieke aanpak op het gebied van burgerschap. 

Burgerschapsland hebben we ontwikkeld in samenwerking met MapsTell. Meer weten over de mogelijkheden met de kaart Burgerschapsland? Neem contact met ons op!.