Een interculturele ontmoeting
Globi startte in 2011 met het organiseren van uitwisselingen met China. Die uitwisselingen vormen het fundament van ons huidige aanbod. Globi directeur Rosanne Severs blikt terug op het bijzondere moment waarop twee culturen elkaar ontmoeten. En het belang daarvan. Een ontmoeting die niet alleen nieuwe perspectieven opent, maar ook diepe indruk maakt.
Pas als je je gaat afvragen hoe het hoort, ga je ontdekken waar je vandaan komt.
3000 Chinese leerlingen kaarsrecht in de rij. In uniform. Niemand bewoog. Daarnaast: 15 Nederlandse pubers. Rugzakken scheef, veters los, geen één in dezelfde houding.
Op hun gezicht zag ik de onbeholpen blikken, alsof ze per ongeluk in een militair regime waren beland.
Het Chinese volkslied begon en ik weet nog heel goed dat ik een traantje moest wegpinken. Het raakte me om hen daar te zien staan. Het voelbare ongemak van het contrast.
Deze uitwisseling gaat hen veranderen, voelde ik. Niet door het zien van de Chinese muur, de tempels of het eten van dumplings. Maar omdat ze hier staan, met hun Nederlandse opvoeding en, nu nog, beperkte perspectief op de wereld en zichzelf erin. Tussen 3000 jongeren die hen, zonder woorden, een spiegel voorhouden.
Op dat moment voelde ik aan alles: Dit gaat hen vormen.
Al voordat we begonnen, wisten we bij Globi.: ‘Een intercultureel programma is geen schoolreisje.’ Het is niet bedoeld om jongeren wereldwijs te maken, maar wereldbewust. Een oefening in het omgaan met verwarring.
Intercultureel leren vraagt lef en een open blik. Bewustzijn. Pas als je je gaat afvragen hoe het hoort, ga je ontdekken waar je vandaan komt. Welke patronen je gebruikt. Wat je automatisch doet. Wat aangeleerd is. En wat echt van jou is.
De uitwisselingen die we in de eerste jaren van Globi begeleidden, vormen nog altijd het fundament van onze trainingen, workshops en trajecten. Onze huidige visie is onveranderd en verrijkt met de mogelijkheden van nu.
Tijdens zo’n uitwisseling word je geconfronteerd met je eigen patronen. Waardoor er soms ongemerkt, maar zonder twijfel beweging ontstaat. Niet per definitie op dat moment, maar in de toekomst met terugwerkende kracht.
Uiteindelijk is verbinding het ultieme streven.
Verbinding met jezelf en met anderen.
Bewustzijn van je eigen invloed op contact.
Dat begint zelden met begrijpen. Wel met zien.
Zien hoe jouw waarheid niet universeel is.
En hoe rijk dat besef kan zijn.
