Interculturele ontmoetingen op afstand

Digitale uitwisselingen

Internationaal samenwerken vanuit de klas

Hoe vaker leerlingen hun horizon verbreden, hoe meer strategieën ze ontwikkelen om om te gaan met interculturele situaties. Ook tijdens een digitale uitwisseling worden leerlingen geconfronteerd met de uitdagingen én het plezier dat samenwerken met een andere cultuur met zich mee brengt. Samen onderzoeksmateriaal verzamelen, contact leggen via videoconferenties en leren van elkaar: een bijzondere interculturele ervaring, gewoon vanuit de klas! 

Een goede balans

In onze digitale uitwisselingsprogramma’s bieden we leerlingen een gevarieerd en uitgebalanceerd programma.

Leerzaam

Leerlingen doen thematische kennis op en groeien in hun (inter)cultureel bewustzijn

Cultureel

Leerlingen leren met en van andere culturen en ontdekken nieuwe perspectieven

Sociaal

Leerlingen, docenten én scholen bouwen bijzondere internationale relaties op

Inclusief

Door de lage kosten heeft iedere leerling de kans om mee te doen.

Digitaal uitwisselen met China en India

Wij bieden Nederlandstalige VO scholen digitale uitwisselingen aan met India en China. De cultuurverschillen tussen deze twee landen en West-Europa zijn groot. De mensen die er wonen hebben vaak een andere kijk op dingen en andere gewoonten en gebruiken. Juist omdat de verschillen groot zijn, is de samenwerking en communicatie tussen de leerlingen en studenten uitdagend en leerzaam. Tegelijkertijd ontdekken leerlingen en studenten dat leeftijdsgenoten in deze culturen, ondanks de grote verschillen, in veel opzichten op hen lijken.

Een Chinese leerling achter haar computer

Digitaal samenwerken met China

 

Onze digitale uitwisselingen met China vinden plaats via het ‘Sino-Dutch Future Talents Community‘ (SinoTalent) netwerk. Door lid te zijn van het netwerk kun je meedoen aan de digitale uitwisselingen. Tegelijkertijd werk je ook aan een breder internationaal netwerk, wissel je ervaringen uit met andere scholen en kun je gebruik maken van aanbiedingen en activiteiten van de partners die dit netwerk ondersteunen. Het doel van het netwerk is de verbinding tussen West-Europese en Chinese scholen versterken om van én met elkaar te leren. 

Nuffic schreef dit artikel over de deelname van het Ichtus College Veenendaal aan de digitale uitwisselingen via SinoTalent.

  • Kosten: € 1.285,- per jaar (excl. BTW) per school
  • Looptijd project: één schooljaar
  • Start project: in september en februari
Brochure China (SinoTalent)

Digitaal samenwerken met India

 

Onze digitale uitwisselingen met India vinden plaats via het EUmind-netwerk. Dit netwerk van actieve Europese en Indiase scholen bestaat sinds 2007 en telt ruim 80 Europese en Indiase leden. Via EUmind werken Indiase en Europese scholen aan projecten met thema’s als mensenrechten, duurzaamheid en kunst en cultuur. De basis achter ieder project is het doen van onderzoek in projectgroepen met leerlingen uit beide regio’s. De tussentijdse videoconferenties zijn hét hoogtepunt van de projecten. 

  • Kosten: eerste jaar € 750,-, daarna € 485,- per jaar (excl. BTW) per school
  • Looptijd project: september t/m februari
  • Start project: één keer per jaar, in september
Brochure India (Eumind)

Online en fysiek uitwisselen: een gouden combinatie

Digitaal uitwisselen kent veel voordelen. En nadeel is dat leerlingen een groot deel van de non-verbale communicatie missen die ze in een fysieke uitwisseling wél ervaren. Het combineren van een digitale en fysieke uitwisseling biedt daarbij uitkomst. Met een combinatie van digitaal en fysiek uitwisselen, verdeeld over de onder- en bovenbouw, kun je doorlopende internationale projecten creëren die aansluiten bij en geïntegreerd zijn in het curriculum.

Over onze fysieke uitwisselingen
Meer weten?

Klaar om jouw leerlingen digitaal te laten uitwisselen?

Vraag een digitale uitwisseling aan!