Uitwisseling

“Van de uitwisseling is onze dochter enorm gegroeid”

By 2018-12-10 No Comments

Geschreven door: Rozemarijn Lamb.

Het is natuurlijk waanzinnig leuk om met een uitwisseling zelf op reis te gaan, maar een buddy thuis ontvangen is minstens zo leuk. Door te zien hoe een ander naar jouw leven en omgeving kijkt, ga je zelf ook anders over dingen nadenken. Ik ging als middelbare scholiere in de vierde klas op uitwisseling naar China, naar Xiamen. Nu, twee jaar later, interview ik mijn buddy. Hoe kijkt zij terug op onze uitwisseling? Wat was de eerste reactie van haar ouders? Wat vonden ze het meest bijzonder aan Nederland?

‘Ze maakt ons trots en blij’

Toen mijn buddy bij haar ouders voor het eerst verkondigde naar Nederland te willen, waren ze gelijk enthousiast. Ze moedigden haar aan om deze unieke kans te grijpen. In tegenstelling tot mijn ouders hadden de ouders van mijn buddy weinig vragen. Ze vertrouwden er volledig op dat de school alles goed zou regelen en dat de uitwisseling probleemloos zou verlopen. Ze richtten zich dan ook vooral op alle positieve aspecten die erbij kwamen kijken. ‘Onze dochter zal veel leren over de prachtige westerse cultuur van Nederland, veel vrienden maken en haar Engelse vaardigheden uitbreiden. Dit alles maakt ons tot ontzettend trotse en blije ouders’, zo vertelde de moeder van mijn buddy.

‘Een cultuur moet je meemaken’

Wel waren de ouders van mijn buddy enorm benieuwd naar de Nederlandse cultuur. Ze hadden het een en ander van het westen gehoord, maar wat de precieze gebruiken waren in Nederland was hun voor de uitwisseling niet geheel duidelijk. Toen ik in China was, mocht ik de klas van mijn buddy al vertellen over wat Nederlandse gebruiken. Zoals het eten van hagelslag en beschuit. Ook hadden we samen op haar bank al veel gepraat over de cultuurverschillen. Dit had zij later aan haar ouders vertolkt. Bovendien had ze op de Chinese versie van Google veel afbeeldingen van molens en klompen gevonden. Mijn buddy: ‘Uiteindelijk moet je een cultuur toch meemaken om hem volledig te begrijpen en te waarderen.’

‘We zouden het zo weer doen’

Toen ik tijdelijk bij mijn gastgezin introk waren ze reuze gastvrij en vriendelijk. Ze maakten zich soms zelfs zorgen of ik het wel genoeg naar mijn zin had. ´Het is een enorme eer voor ons om een Nederlander tot onze familie te mogen rekenen. We zijn dan ook blij dat we deze kans gekregen hebben´, zo vertelde de vader van mijn buddy me via WeChat (de Chinese versie van WhatsApp). We hebben een groepschat met alle leden van onze twee families erin. We praten nog regelmatig met elkaar. Zo vertelde de ouders van mijn buddy ook eens dat ze sowieso nog eens een uitwisselingsprogramma zouden doen. En mij graag nog eens ontvangen. ‘Dan nemen we je mee naar een lokaal winkeltje en leren we je hoe je zelf de lekkerste plaatselijke hapjes kan maken’, zo schrijven ze gepassioneerd.

‘Jij hebt zoveel broers en zussen!’

Wanneer ik de ouders vroeg wat ze dachten dat de uitwisseling hun dochter gebracht had, zeiden ze: ‘Wij denken dat het heel mooi voor haar was dat ze heeft mogen meemaken hoe het is om in een groot gezin te leven. Je hebt zoveel broers en zussen! Toen wij jong waren mochten we maar één kind krijgen. We zijn blij dat we ons kind dit gevoel van een groot gezin nu toch hebben kunnen meegeven’. Ook vertelde ze wat ze het leukste vonden aan de uitwisseling. ‘Onze dochter is zo veel wijzer geworden en heeft ook meer begrip voor mensen om zich heen. We vinden het vooral heel leuk dat ze haar verhalen en ervaringen met zo veel mensen deelt. Op school raakt ze er niet over uitgesproken. Haar vriendinnen luisteren dan aandachtig.’

Reizen is voor iedereen

Ze zijn heel positief over de uitwisseling en zeggen het dan ook zonde te vinden dat er maar een aantal studenten per jaar mag deelnemen aan deze extra-curriculaire activiteit. Volgens hen is het iets wat voor iedereen goed zou zijn. ‘We raden het altijd aan als ouders erom vragen. We hebben ook vaak verteld aan onze vrienden hoe onze dochter veranderd is na haar reis naar Nederland. Elke keer staat men versteld van de groei die ze doormaakte. We raden dan aan om hun kinderen aan te sporen om ook een kijkje te gaan nemen in de wereld’. Ook legden ze dit nader uit aan de hand van het volgende Chinese spreekwoord:

“Duizenden kilometers reizen beter is dan het lezen van duizenden boeken”
Dú wàn juǎn shū bùrú xíng wànlǐ lù.
读万卷书不如行万里路。

Daar ben ik het helemaal mee eens.