Interculturele vaardighedenUitwisseling

‘Uitwisselen met China keert je binnenste buiten’

By 2018-10-14 No Comments

Geschreven door: docenten Jacqueline Lentz en Wim Rog.

At that exact moment, every single thing about my life changed. Forever.

Ken je dat gevoel, dat de wereld even stilstaat? Dat je jaren later nòg weet hoe dat moment eruit zag? Wat je voelde, wat je zag, wat je rook, al je zintuigen ‘op scherp’. Ik spreek op dat soort momenten dan ook altijd met mijzelf af om een innerlijke foto te maken en deze voor altijd ‘te bewaren’.

Een dergelijke ‘foto’ legde ik vast tijdens mijn eerste uitwisseling in China. In de Lama tempel om precies te zijn, de dag van vertrek terug naar Nederland. Ik voel het herfstzonnetje nog branden, ruik de wierook en zie hoe de Chinese bevolking al biddend, voor de hemel, de aarde en zichzelf, zich voortbeweegt van tempel naar tempel.

Maanden daarvoor, op een koude zaterdagochtend in februari, belde Wim Rog, China-coördinator van de school waar wij al jaren samen werkzaam zijn, me. Ik twijfelde geen moment, zei meteen ‘ja’ en ben hem nog steeds dankbaar voor het bieden van deze kans. Want China heeft mij binnenste buiten gekeerd, heeft mij meer leren relativeren en nuanceren.

Als bovenstaande al zoveel heeft gedaan en nog steeds doet met een vrouw van eind 40, wat zal een China uitwisseling doen met een 16-jarige? Iemand die voor het eerst voet zet in een land zo ver van huis, verblijft in een vreemd gezin met een vreemde taal, vreemde gebruiken?

Woensdag 17 oktober gaan Wim en ik voor de derde keer op uitwisseling in China. De voorbereiding, de uitwisseling zelf en het plannen van het terugkombezoek zijn één groot feest. Maar waarom? Wat maakt China zo bijzonder? Waarom is het zo belangrijk dat wij onze tieners in contact brengen met een andere cultuur? Waarom is internationalisering zo belangrijk?

In een wereld waarin aan de ene kant nationalisme, xenofobie en protectionisme steeds verder lijken toe te nemen, maar die aan de andere kant steeds mondialer wordt, is het belangrijk om jongeren met elkaar te verbinden. Niet alleen binnen de grenzen van onze scholen en landen, maar over de grenzen heen. Het is zaak dat jongeren ervaren dat mensen met andere gewoonten en gebruiken niet eng zijn, maar interessant. Dat de eigen visies, gewoonten en gebruiken niet maatgevend zijn, maar relatief. En ten slotte dat flexibiliteit, begrip en empathie essentieel zijn om in een andere cultuur te kunnen functioneren. Hiervoor nemen wij een aantal van onze leerlingen jaarlijks mee naar China, krijgen ze een Chinese buddy en verblijven ze gedurende 10 dagen in een Chinees gastgezin.

Natuurlijk laten we onze leerlingen niet onvoorbereid op reis gaan. Voorafgaand aan de uitwisseling nemen ze deel aan een serie van 6 lessen. Hierin proberen we ze bewust te maken van het begrip cultuur, van de zichtbare en onzichtbare aspecten van cultuur. In deze lessen worden ze zich allereerst bewust van hun eigen cultuur en maken ze vervolgens kennis met de Chinese cultuur, met filmpjes, verhalen en presentaties van leerlingen die eerder op uitwisseling zijn geweest. Grote hilariteit wordt teweeg gebracht door de les waarin de leerlingen moeten oefenen om met chopsticks te eten.  

Dat onze voorbereidingen niet voor niets zijn, bleek tijdens de uitwisseling oktober 2017. Door een plotselinge wijziging van vluchttijden kwamen we ’s avonds laat aan op Beijing International Airport. We werden daar enthousiast ontvangen door de Chinese leerlingen en onze Chinese leerlingen. Vervolgens reden we in het pikkedonker naar de school, waar de Chinese gastouders stonden te wachten. Het was inmiddels ver na middernacht. Zodra een leerling zijn/haar koffer had, werd hij/zij zo snel mogelijk in de auto van het gastgezin geduwd en weg waren ze. Een angstige ervaring, dachten we en we zetten ons schrap voor veel tranen en heimwee in de ochtend. Onnodig bleek! De volgende morgen, waren de leerlingen natuurlijk vermoeid van het reizen en slaaptekort, maar de verhalen uit de gastgezinnen waren positief. Natuurlijk was het allemaal even wennen, maar ze waren voldoende voorbereid om met de verschillen om te gaan. En ze waren met name onder de indruk van de hartelijkheid en de gastvrijheid waarmee ze waren ontvangen.

Inmiddels hebben wij de derde voorbereidende les achter de rug en zijn onze leerlingen getrainde chopstick gebruikers. Het was weer ontzettend leuk…

Jacqueline Lentz en Wim Rog zijn beiden werkzaam op De Goudse Waarden te Gouda. Wim Rog is al jaren coördinator van de China-uitwisseling en docent Engels. Jacqueline Lentz is werkzaam als docente muziek en Engels. Allebei gaan ze voor de derde keer op een rij met een groep leerlingen naar Beijing.