Uitwisseling

China: eerst zo ver weg, inmiddels al over een maand. Wat te doen?

By 2018-09-03 No Comments

Met nog maar een maand te gaan tot zo’n tien Globi-scholen weer uitwisselen met China, zijn de voorbereidingen voor deze projecten in volle gang. September, de maand waarin zo’n uitwisselingsproject helemaal concreet wordt, is daarmee voor veel aanstaande uitwisselingsleerlingen én leraren dus een zinderende periode. Wie wordt je buddy? Is dat visum nou nóg niet binnen? Midden-september blikken enkele leerlingen al wijselijk vooruit op wat er nou precies in de koffer moet straks; vooral voor een uitwisseling met Beijing is het zaak je goed voor te bereiden. Oktober is het—doorgaans warme—staartje van de zomer, maar het einde van de maand kent af en toe ook een grillige vooruitblik naar de winter. Voor de uitwisselingen naar het zuidelijke Xiamen is het makkelijk: inpakken die korte broek!

Ondertussen op kantoor bij Globi

September is niet alleen in Nederland, maar ook in China het begin van een nieuw schooljaar. Dat betekent dat we hier bij Globi niet gewóón druk, maar 超忙 (chaomang – mega-druk!) zijn. Na een welverdiende zomervakantie werken we samen met de  Nederlandse en Chinese scholen aan de laatste nog-te-regelen praktische zaken. We nemen met de Chinese school het definitieve programma door en brengen de Nederlandse leerlingen in de laatste voorbereidingsles nog het hoogstnodige Chinees bij: 好吃 (haochi – lekker), en 你有多少作业? (ni you duoshao zuoye? – hoeveel huiswerk heb jij?!) zijn onmisbare termen, is onze ervaring. In het voorbijgaan schieten Globi-collega’s elkaar aan: ‘heb jij nog dubbel-gecheckt of de bus van het vliegveld al geboekt is?’ Eén voor één vallen alle puzzelstukjes op hun plaats en kunnen we ons richten op het grote moment: het vertrek naar China!

De hamvraag: wat neem je mee?

De meeste leerlingen leggen deze maand contact met hun Chinese buddy’s; een goed moment om hen alvast te leren kennen en een indruk te krijgen van de thuissituatie die ze te wachten staat. Nadat de leerlingen  definitief hebben vastgesteld wat er in de koffer moet, kunnen ze de (hopelijk) overgebleven ruimte wijden aan leuke typisch Nederlandse cadeautjes voor het gastgezin en buddy. Stroopwafels doen het altijd goed, maar iets specifiek uit de regio van de school is nóg specialer! Dan rest alleen nog het afmaken van (huis)werk en de laatste grote klus: het dichtmaken van je koffer. Binnenkort naar China; ben jij er klaar voor?