ChinaInternationalisering

9 dingen die je wilt weten als je in China gaat studeren

By 2019-08-26 No Comments

Overweeg je in China te gaan studeren? Dan wil je vast weten hoe het Chinese studentenleven er uitziet, wat je moet regelen en wat het leven als student in China kost. In deze blog vind je 9 dingen die je kunt verwachten van studeren in China. 

 

1. Hoe ziet een Chinese campus en dormitory eruit? 

Een campus in China is groot, heel groot. Stel het jezelf voor als een mini-stad inclusief winkels en restaurantjes. Soms ligt de campus vlakbij de stad, soms een heel stuk erbuiten. Het is altijd een afgesloten geheel: een Chinese campus is ommuurd en je kan er alleen op via een poort. Als je in China studeert slaap je in een dormitory op de campus. Dat betekent dat je een kamer deelt met andere studenten. Soms krijg je bij aanvang van je master een eigen kamer aangeboden, maar bachelorstudenten delen bijna altijd een dormitory met andere studenten. In China hebben ze aparte dorms voor internationale studenten en Chinese studenten. Vroeger waren de dorms voor internationale studenten vaak luxer, maar tegenwoordig zijn de standaarden steeds vaker gelijk. Elke dormitory in China heeft een conciërge. Er geldt een soort avondklok: je moet voor een bepaalde tijd ‘s avonds binnen zijn en bij sommige dormitories gaat het licht ook automatisch op een standaard tijdstip uit. 

Zit je wat langer in China en wil je verhuizen? Net buiten de campus is de cultuur vaak ook levendig en meestal is daar woonruimte beschikbaar. Wel is het vaak wat duurder en het is een grote administratieve klus om het geregeld te krijgen. Voor elke verandering in verblijfstatus moet je namelijk naar het politiebureau om die te registreren.

2. Wat kun je verwachten van de Chinese lessen en methodiek?

In China heb je, in vergelijking met het onderwijs aan de universiteiten in Nederland, veel contacturen. Je maakt lange dagen en in het midden van de dag heb je twee a drie uur lunchpauze. Universitair onderwijs in China is een stuk schoolser dan in Nederland. Je kunt de manier van lesgeven vergelijken met de lessen op de middelbare school: zo wordt er een presentielijst bijgehouden, krijg je huiswerk en is je les vaak in een klaslokaal dat het formaat heeft van de lokalen op de middelbare scholen in Nederland. Van jou als student wordt verwacht dat je luistert. Er worden wel eens groepsopdrachten gegeven en discussies gevoerd, maar dit gebeurt veel minder dan in Nederland. In China ligt de nadruk op kennisoverdracht en minder op het opleiden van studenten tot kritische, academische denkers. De toetsen die je er krijgt zijn gericht op reproductie.

3. Hoe is de omgang tussen student en docent in het Chinese hoger onderwijs? 

In China hebben docenten een bepaalde autoriteit en het is niet de bedoeling dat studenten hen teveel kritische vragen stellen. Hier komt wel verandering in: er zijn steeds meer jonge, frisse docenten in het Chinese onderwijs waarmee de omgang minder stijf is. Docenten en hun gezinnen wonen in China vaak op de campus. Als student kom je docenten dus ook buiten het klaslokaal vaak nog tegen. In China is het dan ook veel gewoner om met je docent te tennissen of uit eten te gaan. Hoewel de spreekwoordelijke afstand tussen student en docent vanwege de sterkere hierarchie in China groter is, is werk en privé er dus veel minder gescheiden dan in Nederland. Een docent op de universiteit in Nederland whatsappt meestal niet met studenten: in China zal de docent in de eerste les zijn of haar wechat delen met de studenten.

Je weet vast dat China geregeerd wordt door één partij: de Chinese Communistische Partij. In China is het niet gebruikelijk dat mensen kritisch zijn ten opzichte van de partij. Sterker nog: kritiek uiten kan bestraft worden. Als je gaat studeren in China wil je vast veel van het land leren en ook dingen kunnen vragen. Dan is het goed om te weten dat wat bespreekbaar is nogal afhangt van de context. Is een docent in functie, dan zal hij of zij niet snel kritisch spreken. De docent zal een antwoord geven zoals de Communistische Partij dat graag ziet. Maar ga je ‘s avonds één op één eten met je docent dan kan hij of zij je zomaar iets anders vertellen.

4. Kun je je in China wel redden met Engels? 

Ja hoor, dat kan. Maar het is wel een stukje lastiger dan in bijvoorbeeld Duitsland. Op de campus kunnen veel mensen vaak voldoende Engels, maar het is er geen vanzelfsprekend communicatiemiddel. Buiten de campus stopt het Engels wel zo’n beetje. Spreek je helemaal geen Chinees dan blijven een aantal dingen een mysterie voor je: denk aan mededelingen die via een omroepsysteem worden  gedaan en briefjes die op de campus hangen. Wil je hulp bij het begrijpen van Chinees? Universiteiten bieden je altijd een taalbuddy aan: iemand die je kan helpen bij het invullen van bijvoorbeeld officiële papieren.

5. Hoe leer ik Chinese studenten kennen? 

Op de campus in China leven Chinese en buitenlandse studenten vrij gescheiden. Ze slapen in andere dormitories en ook de studie volgen ze apart (met uitzondering van Chineestalige masters waar internationale en Chinese studenten soms wel gezamenlijk les hebben). Hoe kun je er dan voor zorgen dat je Chinese studenten leert kennen? In China zijn er niet zoals in Nederland studieverenigingen waar je andere studenten leert kennen. Wel zijn er studentenclubs rondom hobbies: denk aan fotografieclubs, kookclubs, vrijwilligersclubs en literatuurclubs. Dit zijn hele goede mogelijkheden om Chinese vrienden te maken. Vaak vinden de clubs het erg leuk als een internationale student zich bij hen aansluit. Begin september is er op elke Chinese universiteit een markt waar alle clubs zich presenteren: dat is het moment om je bij hen aan te sluiten en je sociale leven in China op te bouwen. Wat ook helpt is het buddysysteem van de Chinese universiteiten: als internationale student koppelen ze je aan een Chinese student die je kan helpen met de Chinese taal. Heb jij niet echt een klik met je taalmaatje en wil je dat wel graag? Vraag dan gewoon een nieuw taalmaatje aan. 

6. Welke extra regels zijn er voor internationale studenten? 

Als internationale student in China moet je met een aantal extra regels rekening houden. Zo is het verplicht altijd je legitimatie bij je te hebben. Je kunt namelijk elk moment staande worden gehouden en dat gebeurt ook steeds vaker. Houd er ook rekening mee dat er gecontroleerd wordt of je veel afwezig bent: de overheid wil weten of jij wel echt studeert en niet je studievisum onrechtmatig voor andere activiteiten gebruikt. Wat je ook moet weten is dat je als buitenlandse student niet mag werken in China. Vaak is de verleiding om Engelse bijles te geven of modellenwerk te doen groot, maar China controleert hier steeds strenger op. Je mag wel op afstand werken voor Nederlandse organisaties en bedrijven. 

7. Wat kost het om in China te studeren?

Dit kan nogal verschillen, maar aan collegegeld ben je per jaar rond 5.000 euro kwijt. Dit is exclusief de kosten voor je kamer (dormitory). Heeft je universiteit of hogeschool een speciale band met een universiteit in China, dan zijn er vaak deals mogelijk waardoor je minder betaalt. En wat ook fijn is: voor studeren in China kun je vaak vrij eenvoudig een studiebeurs krijgen. De makkelijkste manier is om een aanvraag te doen bij het Confucius Instituut. Vaak is de enige eis dat je een cursus Chinees gevolgd hebt en hiervan een certificaat in je bezit hebt. Kijk ook eens op de website van Nuffic over studiebeurzen voor China. 

Over de kosten van het dagelijkse leven: in steden als Beijing en Shanghai geef je meer uit dan in de kleinere steden. Maar op de campus van de universiteit zijn altijd kantines en kleinere restaurants met lage prijzen. Een maaltijd kost er tussen 2 en 5 euro. Als je voornamelijk op de campus verblijft dan heb je aan 15 euro zeker genoeg om de dag door te komen. De bus en metro zijn goedkoop; het kost een kwartje tot een euro voor een enkele reis. Ook taxi’s zijn niet duur in China. Veel beursprogramma’s zijn inclusief ‘leefgeld’. Dan krijg je bijvoorbeeld 250 euro om je boodschappen van te doen en je vervoer van te betalen.

8. Hoe meld ik me aan voor een Chinese universiteit? 

Chinese websites zijn voor ons vaak onoverzichtelijke doolhoven. Dit betekent niet dat het ter plekke slecht georganiseerd is: het is de manier waarop Chinezen websites vormgeven. Probeer daar dus doorheen te kijken en geduldig te zoeken naar wat je nodig hebt. Heb je de juiste informatie gevonden en contact gezocht in China? Een antwoord laat vaak lang op zich wachten. Ook dat betekent niet dat iets niet mogelijk is: in China hebben ze een andere ervaring van tijd en planning. In juli horen dat je in september je studie kunt beginnen is in China heel normaal. 

9. Hoe zit dat precies met je visum als je student bent? 

Dit is een belangrijk punt en er bestaat veel onduidelijkheid over. Wil je in China studeren dan vraag je in Nederland met de aanmeldformulieren van de universiteit een studievisum aan. Je krijgt dan geen studievisum van een jaar, maar een tijdelijk inreisvisum dat je binnen een aantal weken na aankomst in China moet omzetten naar een visum dat geldig is voor je hele studieverblijf. Denk dus in Nederland niet dat het verkeerd gaat als je een tijdelijk inreisvisum krijgt opgestuurd. De universiteit in China herinnert je er meestal tijdig aan dat je het visum moet omzetten. Waar je ook rekening mee moet houden: voor de aanvraag van je visum heb je een gezondheidsverklaring nodig van een keuringsarts. Het kan zijn dat je, wanneer jij je tijdelijke visum in China omzet naar een studievisum, nog een keer een keuring moet doorgaan.