ChinaInterculturele inspiratie

Qingming in China: het vereren van voorouders

By 2019-04-08 No Comments

Toen wij in Nederland afgelopen vrijdag een zonnig weekend ingingen, was het in China Qingming (清明): de dag in het jaar waarop Chinezen hun voorouders vereren.

 

Het onderhouden van graftombes

Qingming, in het Engels ook wel ‘Tomb Sweeping Day’ genoemd, valt meestal op 4 of 5 april. De dag draait al zo’n 2.500 jaar om het tonen van respect aan en aanbidden van voorouders. Dat doen Chinezen door graven te bezoeken, graftombes schoon te maken en eten en drinken te offeren. Ook steken ze wierook aan en verbranden ‘joss paper’ (dodengeld). Soms worden de graven versierd met wilgentakken, bloemen en plastic planten. Chinezen bidden bij de graven en vragen de voorouders hun familie zegenen.

Wat het Qingming Festival nog meer is

Het Qingming Festival is ook het moment waarop Chinezen naar buiten gaan en genieten van het nieuwe groen van de lente. Je zult veel Chinezen zien vliegeren en wilgentakken zien dragen. Die laatste hangen ze op aan poorten en voordeuren, om dolende, slechte geesten te weren. Overigens versimpelt de manier waarop Qingming ‘gevierd’ wordt, en dan met name in stedelijk gebied: mensen brengen daar bloemen naar het graf van overledenen om hen te eren.

Traditioneel eten Qingming: groene rijstballen

Van oudsher was de dag voor Qingming ‘Cold Food Day’, maar de feestdagen zijn samengevoegd. Cold Food Day was een dag waarop Chinezen geen vuur gebruikten en alleen koud eten aten. Vandaag de dag is de koude, zoete, groene rijstbal populair tijdens Qingming, vooral  in Zuid-China. De bal bestaat uit een mix van kleverig rijstpoeder, groene groentesap en gezoete bonenpasta.

Meer zien van Qingming? In zijn populaire serie ‘Door het hart van China’ neemt Ruben Terlou je mee in de traditie van Qingming.