ChinaUitwisseling

Persbericht: Uitwisselingen met Chinese scholen uitgesteld vanwege Coronavirus

By 2020-01-27 No Comments

De Chinese overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Voor een aantal Chinese scholen betekent dit dat ze in februari niet af kunnen reizen naar hun Nederlandse partnerschool voor hun uitwisseling. Globi, partner in het organiseren van uitwisselingen met China, ondersteunt de Nederlandse scholen met actuele informatie en het opzetten van een alternatief programma.

Chinese overheid neemt maatregelen

Op dit moment zijn 81 mensen aan het Coronavirus overleden, bijna 3000 mensen zijn besmet. De Chinese overheid neemt maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan. Zo zijn langeafstandsreizen per bus in steden als Beijing en Shanghai grotendeels platgelegd. De nieuwjaarsvakantie is verlengd tot 2 februari om te voorkomen dat miljoenen Chinezen aan het einde van de vakantie terug naar huis reizen.

Chinese scholen kunnen niet naar Nederland komen

De nieuwjaarsvakantie is een periode waarin veel Chinese scholen die uitwisselen met Nederlandse scholen naar Nederland komen. Deze scholen hebben van de Chinese overheid het nadrukkelijke advies gekregen om niet te gaan. Danny Nobel van Globi: “En een nadrukkelijk advies van de Chinese overheid is eigenlijk gewoon een verbod.”

Uitwisselingen scholen: uitstel, geen afstel

Het afblazen van de reis betekent niet dat het hele uitwisselingsproject niet door kan gaan. Nobel: “Maar het betekent ook niet dat de Chinese groepen twee weken later kunnen komen, dat zal pas rond oktober zijn.” Ondertussen zitten de Nederlandse scholen, waaronder het BC Broekhin uit Roermond en het Haags Montessori Lyceum uit Den Haag, met een ‘lege’ internationaliseringsweek. Nobel: “Wij helpen die scholen om een alternatief programma op te zetten waarmee de leerlingen toch aan hun interculturele vaardigheden kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan een themadag rondom China en lessen interculturele vaardigheden en – communicatie.”

Scholen worden voorzien van actuele informatie

Ondertussen wordt er meer bekend over het virus. Nobel: “Wij volgen rechtstreeks het Chinese nieuws en staan in contact met Chinese netwerken. We weten natuurlijk niet hoe het gaat lopen, maar het kan zo zijn dat in maart en april de Nederlandse scholen die naar China zouden gaan ook niet kunnen vertrekken. Dat is jammer, maar het allerbelangrijkste is dat het gevaar op besmetting voor de leerlingen zo klein mogelijk is. We zullen die scholen van de meest actuele en volledige informatie voorzien, zodat zij vast op die situatie zijn voorbereid.”