ChinaUitwisseling

Persbericht – Advies aan scholen: ga in voorjaar niet naar China

By 2020-01-28 No Comments

Het aantal mensen dat is overleden aan het Coronavirus is gestegen naar 106, het aantal besmettingen staat wereldwijd op 4.500. In het voorjaar hebben verschillende Nederlandse scholen een reis naar China gepland staan om uit te wisselen met hun Chinese partnerschool. Globi, partner in het organiseren van uitwisselingen, adviseert deze scholen de reis te annuleren.

Advies om thuis te blijven is uit voorzorg

Eerder werd bekend dat Chinese scholen die in de komende weken naar Nederland zouden komen op advies van de Chinese overheid thuisblijven. Nu adviseert Globi ook de Nederlandse scholen die in maart en april naar China zouden gaan niet te vertrekken. Danny Nobel van Globi: “Dit advies is uit voorzorg. Het reisadvies is aangescherpt, maar niet negatief voor de bestemmingen van de uitwisselingen. Maar er zijn leerlingen en ouders die zich zorgen maken en daarom adviseren we de uitwisselingsprojecten in het voorjaar te annuleren.”

Uitwisselen zonder zorgen en angst

Nobel: “Wij adviseren de scholen het uitwisselingsproject weer op te pakken als het besmettingsgevaar is afgenomen en de angst rondom het virus weg is. Alhoewel we natuurlijk niet weten hoe de komende tijd eruit zal zien, hopen we dat de reizen tussen China en Nederland na de zomer gewoon weer doorgang kunnen vinden. En dan kunnen de leerlingen een uitwisseling ervaren die geheel in het teken staat van het leren van en over China zonder zorgen te hebben over het virus.”

Vliegtuigmaatschappijen: laat scholen tickets kosteloos annuleren

Hoe zit het dan met de kosten die scholen al gemaakt hebben voor de reis? Nobel: “De groepen die in maart en april zouden gaan hebben nog geen visa aangevraagd. Die hoeven dus niet geannuleerd te worden. De tickets zijn wel al besteld. Momenteel kunnen tickets voor februari kosteloos worden geannuleerd. Wij willen de luchtvaartmaatschappijen vragen flexibel te zijn en de groepen leerlingen hun tickets voor maart en april ook kosteloos te laten annuleren.”

Alternatieve programma’s internationalisering

Ondertussen zitten de Nederlandse scholen in het voorjaar niet in Azië, maar thuis. Nobel: “We helpen die scholen om een alternatief programma op te zetten waarmee de leerlingen toch aan hun interculturele vaardigheden kunnen werken. En ondertussen zullen we ze van de meest actuele informatie over het virus voorzien. We volgen hiervoor het Chinese nieuws direct en staan in contact met onze netwerken in onder andere Beijing, Shanghai, Xiamen en Chengdu.”