Leren van de wereld,
leren voor het leven

Wij zijn ervan overtuigd dat het opdoen van interculturele ervaringen binnen een internationale, educatieve context een waardevolle basis legt voor de toekomst.

De mondialiserende wereld en onbegrensde mogelijkheden

De wereld wordt iedere dag een stukje kleiner door globalisering. We raken meer met elkaar verweven door de films die we kijken, het eten dat we eten, de muziek die we luisteren, de kleding die we dragen, maar ook door onze reizen, studies, stages en werk in het buitenland. 

Die vervagende grenzen maken het steeds belangrijker om te begrijpen wie je bent in relatie tot anderen. 

De wereldburger en interculturele competenties

In het contact met mensen uit andere culturen merk je dat culturele normen en waarden kunnen verschillen. Een standaard recept om hier goed mee om te gaan bestaat niet: wij geloven dat het gaat om persoonlijk contact. Belangrijk is dat je weet wie jij bent in relatie tot anderen, wereldwijd. En dat je weet wat je kan en wíl doen in situaties die je onbekend zijn.

Interculturele vaardigheden, zoals openheid en het kunnen wisselen van perspectief, zijn belangrijk. Met de juiste competenties op zak wordt intercultureel contact, in het buiten- én binnenland, effectiever en betekenisvoller.

De onderwijsinstelling en impactvolle internationalisering

Internationalisering staat bij veel onderwijsinstellingen op de kaart. Daardoor hebben steeds meer leerlingen en studenten de mogelijkheid om te leren met en van andere culturen. Maar internationalisering is geen toverwoord; een internationale ervaring is niet per se een intercultureel leermoment.

Met onze expertise op het gebied van intercultureel leren, ondersteunen wij het vo, mbo en ho bij het ontwikkelen en uitvoeren van impactvolle internationaliseringsactiviteiten: in de klas of daarbuiten; binnen de grenzen van Nederland of eroverheen.

Met trainingen, adviestrajecten, workshops, uitwisselingsprojecten en activiteiten in het kader van internationalisation at home helpen we het onderwijs ervoor te zorgen dat iedere leerling of student zich wereldburger voelt. Weten waarop al onze producten en diensten gestoeld zijn? 

Bekijk Globi's fundament

Ons team

Rosanne Severs

Strategie en Ontwikkeling / Interculturele Vaardigheden / India

Rosanne gooit je in het diepe en zorgt er tegelijkertijd voor dat je een uitstekende zwemband om hebt. Nadat ze zelf in o.a. Binnen-Mongolië (China) en Italië studeerde, woonde en werkte, wilde ze het avontuur over de grens ook voor anderen mogelijk maken; op een veilige, beschermde manier en met extra verdieping. Uit die wens is Globi geboren. Rosanne studeerde af in Taal- en cultuurstudies (BA) en Interculturele Communicatie (MA) aan de Universiteit Utrecht, de plek waar ze de afgelopen jaren ook betrokken was bij een project voor interculturele competentieontwikkeling van interne staf. Last, but not least: Rosanne is moeder van drie jonge wereldburgertjes: Leila, Noor en Isaac.

Danny Nobel

Educatieve Samenwerking met China | Internationaliseringsbeleid

Danny is bij ons directeur China. Ieder jaar coördineert hij minimaal 25 uitwisselingen met Chinese scholen, en op kantoor hoor je hem dan ook vaker Chinees praten dan Nederlands. Hoe chaotisch de dingen ook dreigen te lopen door grote tijds- en cultuurverschillen: Danny houdt de boel strak onder controle. Na zijn opleiding Sociale Geografie aan de Universiteit Utrecht raakte hij geïnspireerd door China en studeerde nog een aantal jaar verder in Dalian en Xiamen. Hier rondde hij zijn bachelor en master in Sinologie af. Danny is gefascineerd door Chinese steden en verzamelt stiekem Chinese propagandakunst.

Wenhui Xu

Onderwijsprogramma's China

Wenhui komt uit Beijing, studeerde daar Computer Science & Technology, werd hogeschooldocent én behaalde haar Master in Education. Na tien jaar lesgeven vertrok ze naar Nederland om International Studies te studeren in Leiden. Bij Globi werkt ze aan de programma’s die wij maken voor Chinese leerlingen en studenten. Haar streven is het onderlinge begrip tussen Nederlandse en Chinese studenten te vergroten: een beter begrip kan conflicten voorkomen en deuren openen. Een vriend van Wenhui heeft haar eens ‘de vogel’ genoemd, omdat ze zo van reizen houdt en haar nieuwsgierigheid haar naar vele plekken brengt. Daarnaast is ze een keukenprinses van wereldorde: voor Wenhui is koken ook een manier om te leren over andere culturen.

Julius Schrijvers

Internationaliseren met China en India | Intercultureel leren

Hoe groot de hectiek ook is, Julius blijft kalm. En dat is fijn wanneer er iets geregeld moet worden met een visum bijvoorbeeld. Of wanneer een uitwisselingsprogramma niet helemaal loopt zoals gepland en er improvisatievermogen aan te pas moet komen. Al jarenlang verzorgt hij de begeleiding van onze uitwisselingen naar China, waardoor hij het reilen en zeilen van de Chinese onderwijswereld kent. Met een onderzoeksmaster Antropologie van de Universiteit van Utrecht op zak brengt hij naast praktische ervaring ook een flinke inhoudelijke basis mee. Naast zijn werk bij Globi zet Julius zijn kwaliteiten graag in voor een stevig potje basketbal. Durf jij het tegen hem op te nemen?

Karien Verhappen

Communicatie & Marketing | Educatief Ontwikkelaar

Karien speelt graag met taal. De Nederlandse dan, de Chinese en Indiase is ze (nog) niet machtig. Met haar masters in Communicatiewetenschap en Onderwijskunde en ervaring op het gebied van copywriting versterkt ze het team op het communicatieve en educatieve vlak. Ze is trouwens niet alleen creatief met letters; Karien tekent ook graag. Haar tekenzak gaat daarom steevast mee in de handbagage als ze weer eens op reis gaat.

Noa de Zeeuw

Interculturele Communicatie

Noa wordt vaak ‘No' genoemd, maar heeft juist meer een 'Yes!' houding. Ze heeft een master Interculturele Communicatie op zak en vindt het fascinerend dat je in onze wereld kunt communiceren met mensen die ogenschijnlijk erg verschillend zijn. ‘Ogenschijnlijk, omdat het juist draait om overeenkomsten tussen jou en je gesprekspartner’, aldus Noa. ‘Door te focussen op overeenkomsten kun je met iedereen op de wereld communiceren!’. Omdat we steeds meer internationaal samenwerken vindt Noa het belangrijk om nieuwe generaties voor te bereiden op de internationale stappen die zij gaan zetten. Als commercieel medewerker bij Globi maakt Noa scholen wegwijs in ons aanbod. En draagt zo haar steentje bij aan het ontwikkelen van de interculturele vaardigheden van een nieuwe generatie.’

Puck Stamps

Reisbegeleider China

Puck houdt van de Chinese taal en cultuur en laat anderen daar graag kennis mee maken. Ze woonde drie jaar in China, waar ze als docent Engels werkte en Chinees studeerde. In Nijmegen studeerde ze Communicatie- en Informatiewetenschappen (BA) en Bedrijfsjournalistiek (MA). Puck wordt blij van het moestuinseizoen en van goed gelukte baksels uit eigen keuken.

Margriet Dijkstra

Internationalisering | Visie & Praktijk

Margriet is onze vaste trainer op het gebied van wereldburgerschap, internationalisering en intercultureel bewustzijn. Naast haar werk bij Globi is ze docent Engels en coördinator TTO op een Amsterdamse school. Ze gelooft sterk in de waarde van internationale ervaringen. “In het buitenland heeft nog niemand verwachtingen van je en kun je jezelf opnieuw uitvinden”. Zelf gaf ze les in Sri Lanka en deed in Zuid-Afrika onderzoek naar meertaligheid aan de universiteit van Stellenbosch. Tot slot: Margriet wil Harry Potter in minimaal vijf talen lezen. Ze leest nu deel vier in het Spaans.