GlobaliseringInternationalisering

Opening eerste Nederlandse bibliotheek in China: 9 november

By 2018-10-09 No Comments

Putuo (district in Centraal-Shanghai) opent op 9 november de eerste Nederlandse bibliotheek van China. Het initiatief is een samenwerking tussen de lokale overheid in China, Globi en Nuffic. Het doel? Promotie van de Nederlandse taal en cultuur in het Chinese onderwijs en het versterken de (onderwijs)relaties tussen China en Nederland in brede zin.

Een bibliotheek ter versterking van de internationale band 

Begin juli bezocht een belangrijke delegatie uit Putuo, de plek met de enige school in China die leerlingen Nederlands als vak aanbiedt, Nederland. Als samenwerkende organisaties spraken Globi (partner in intercultureel leren) en Nuffic (Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs) met de delegatie over het versterken van (onderwijs)relaties tussen Putuo en Nederland en het opzetten van een Nederlandse bibliotheek.

Putuo: de plek in China waar ze Nederlands op de kaart zetten 

In de school die sinds 2016 Nederlands als vak aanbiedt, het Caoyang No. 2., hebben Duits en Italiaans al een prominente plek in het onderwijs. Het streven van de school is Nederlands tot hetzelfde niveau uit te bouwen. Het doel is jaarlijks vele tientallen leerlingen te laten doorstromen naar het Nederlandse hoger onderwijs. Eerdere stappen om dit bereiken waren al het aangaan van partnerschappen met Nederlandse onderwijsinstellingen en het aanstellen van docenten die native speakers Nederlands zijn.

Versterking van relaties China en Nederland in brede zin

De volgende stap is de bibliotheek. Maar, vertelt Danny Nobel van Globi: “Promotie en ondersteuning van het vak Nederlands op Caoyang No 2. is niet de enige insteek: we willen ook partnerschappen tussen andere Nederlandse scholen en scholen in Putuo stimuleren. Zo is het streven nog twee middelbare scholen een partnerschap te laten aangaan met een Nederlandse middelbare school. Zij kunnen de bibliotheek dan gebruiken ter voorbereiding op een uitwisseling. Daarnaast willen we ook andere geïnteresseerde instellingen en individuen van informatie over Nederlands voorzien.”

Een omvangrijk en divers aanbod aan boeken is onderweg

De afgelopen drie maanden is in Putuo een bibliotheekruimte gecreëerd. Tegelijkertijd hielden de samenwerkende organisaties in Nederland een inzamelactie. Door de inzendingen van onder andere de Taalunie en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is de bibliotheek in Shanghai straks een documentatiecentrum met Nederlandstalige, Engelstalige en Chinese bronnen. En met (les)materialen over het Nederlandse landschap en de Nederlandse geschiedenis en economie, maar ook Nederlandse literatuur en films.

9 november: opening met toespraak van het Ministerie van OCW 

Op vrijdag 9 november is de opening. Wendoline Timmerman van het Ministerie van OCW houdt een toespraak en er zijn speeches van een afgevaardigde van het Nederlandse consulaat in Shanghai en een afgevaardigde van het Putuo district. De studenten Nederlands van Caoyang No. 2 verzorgen optredens. De organisatie heeft een belangrijke, feestelijke dag voor ogen. Een die een nieuw niveau van samenwerking tussen Putuo en Nederland inluidt.