AziëChinaInterculturele inspiratieInterculturele vaardighedenInternationalisering

Nòg 5 dingen die Nederlanders doen en Chinezen smerig vinden!

By 2020-12-02 No Comments

Omdat het in het kader van intercultureel leren soms leuk is de zaken eens om te draaien, schreven we twee weken geleden dit blog over vijf Nederlandse gebruiken die door Chinezen als raar en onhygiënisch worden ervaren. Maar na het plaatsen van dat artikel ging het deksel van de Nederlandse beerput pas echt open! Want –zo blijkt uit de vele reacties op dat blog- er zijn nog veel meer dingen die de meeste Nederlanders gewoon vinden, maar waar van de gemiddelde Chinees gruwt. Hier zijn er nog vijf!

Om je vingers er bij af te likken!

Dat zeggen wij niet alleen als iets heel lekker is, we doen het soms ook écht. Er zijn Nederlands die met hun vingers het laatste restje uit de jampot schrapen of met de wijsvinger langs hun koffiekopje gaan om dat lekkere laagje melkschuim dat op de bodem achter is gebleven toch via de vinger de mond in te krijgen, maar dat zijn er misschien niet zo heel erg veel. Maar de druppels van een smeltend ijsje van je vingers aflikken of een klodder mayonaise, daar hebben de meeste Nederlands geen problemen mee. Maar als je bedenkt wat je nog allemaal meer met je handen aanraakt op een dag, is het eigenlijk logisch dat Chinezen de rillingen krijgen als ze dit een Nederlander zien doen.

Openbare toiletbrillen

Je ziet het wel eens op toeristische plekken in Nederland: twee schoenafdrukken op de toiletbril. Dan weet je bijna zeker dat er een Aziatische bezoeker voor jou de toilet heeft gebruikt. Wij vinden die schoenzoolafdrukken smerig, maar eigenlijk zien die juist het gevolg van een hygiënisch gebruik van Aziaten: niet met je billen op een openbare toiletbril gaan zitten. In China hoeft dat ook bijna nooit, want de meeste openbare toiletten zijn hurktoiletten. Daar hoef je helemaal niks aan te raken. Da’s pas écht schoon!

Gebruikte zakdoek terug in je zak

De generatie Nederlanders die standaard een stoffen zakdoek in hun broekzak heeft zitten heeft inmiddels allemaal grijs haar, maar ook de jongste generatie Nederlanders veegt nog altijd gerust de neus af met een papieren zakdoekje om dat dan vervolgens in de jas- of broekzak te steken voor later gebruik. Milieubewust is dat wel, maar is het ook hygiënisch? In de ogen van Chinezen is het in ieder geval vies! Japanners gruwen er trouwens helemaal van. Daar is zelf in het openbaar je neus snuiten al totaal not done.

Met blote voeten over de vloer

In ons vorige blog schreven we al over het ‘vieze Nederlandse gebruik’ om met schoenen aan je eigen of iemand anders huis binnen te gaan. Maar een andere Nederlandse variant op dit gebruik, namelijk met blote (zweet?)voeten in het huis lopen vinden Chinezen eveneens behoorlijk vies. In China hebben de keurige huisslippers ten alle tijden de voorkeur!

Zomaar gaan zitten

Komt de zon door de wolken? Wij ploffen zo neer op het grasveld in het park! Even met je collega of klasgenoot ergens je koffie-to-go of boterham nuttigen? Een stoeprandje is voor ons al een prima zitplek! Gek eigenlijk, want we weten best dat de straat of dat grasveldje heus niet zo schoon zijn. En toch doen we het. Dat zal je Chinezen niet zo snel zien doen. Als die al gaan zitten in het gras of op straat dan komt er altijd een krantje of plastic zakje tevoorschijn om op te gaan zitten. Maar nog veel vaker zie je de klassieke Chinese hurkzit, waarbij je de straat nèt niet aanraakt. Voor ons lijkt dat best een vermoeiende houding, maar de getrainde Chinezen kunnen dat makkelijk een behoorlijk tijd volhouden.