Interculturele vaardighedenUitwisseling

“Na mijn China-uitwisseling wilde ik meer”

By 2019-01-06 No Comments

Geschreven door: Maurice Kosterink.

In 2010 maakte ik deel uit van de allereerste China-uitwisseling tussen mijn school, het Segbroek college in Den Haag, en een school in China. Ik vond de uitwisseling  geweldig en besloot na mijn eindexamen om een jaar lang Chinees te leren in Shanghai. Tegenwoordig studeer ik International Studies en ben ik nog steeds veel bezig met China en Oost-Azië. De uitwisseling naar China heeft dus een flinke invloed gehad op de keuzes die ik daarna heb gemaakt.

2010: mijn uitwisseling naar Jiaxing, China

Op uitwisseling gaan is heel anders dan op vakantie gaan. Je leert veel meer van de cultuur en het dagelijks leven als je bij lokale mensen verblijft. Dit was een van de redenen waarom ik heel graag naar China wilde. Ik vond nieuwe culturen altijd al heel interessant en dit leek mij de perfecte kans om meer te leren over de Chinese cultuur en opgroeien in China. Daarnaast wilde ik graag vrienden maken met mensen die ergens anders op de wereld wonen. En het leuke is: na vijf jaar heb ik nog steeds af en toe contact met mijn buddy van toen.

Na de China-uitwisseling: studeren in Shanghai.

Ik vond China zo indrukwekkend dat ik besloot om op mijn negentiende een jaar lang in Shanghai Chinees te leren. In Shanghai had ik elke dag zes uur lang Chinese les met een heel internationale klas. Niet iedereen sprak Engels, dus je werd al snel geforceerd om dingen in het Chinees te zeggen tegen de rest van de klas. De docenten spraken Engels om de grammatica uit te leggen, maar ze praatten zoveel mogelijk Chinees. Dit voelde eerst intimiderend, want ik snapte er niets van. Maar snel begreep ik wel wat dingen en na een aantal weken kon ik mijn docenten veelal verstaan. Chinees werd al snel de voertaal in de les en hoe meer we leerden, hoe meer we met elkaar konden praten.

Shanghai; ook nu nog mijn lievelingsstad

Chinees leren in China kun je natuurlijk op veel plaatsen. Ik koos specifiek voor Shanghai omdat ik altijd al erg van grote drukke steden hield. Shanghai is een stad met onwijs veel contrasten. Er zijn grote wolkenkrabbers en drukke winkelstraten, maar ook eettentjes en oude straatjes waar nog veel ouderen wonen. Dit zorgde ervoor dat er altijd wel iets te beleven was, ook als je even iets westers wilde eten of koffie wilde drinken. In Shanghai is op elke hoek van de straat wel iets te doen. Nog steeds is Shanghai mijn lievelingsstad op de wereld.

China voelt nu als thuiskomen

Mijn interesse in China werd steeds groter naarmate ik meer met China en de cultuur te maken kreeg. Het is een soort groeiproces. Ik ben nu al zo vaak in China geweest dat het vaak voelt als thuiskomen. Er zijn veel dingen verschillend tussen China en Nederland en daardoor kan je daar af en toe dingen doen die in de Nederlandse cultuur niet mogen. Slurpen bijvoorbeeld! Een overeenkomst tussen Nederland en China is het fietsgebruik. Ook al zijn autos populairder geworden, veel ouderen en armere Chinezen fietsen veel. In Shanghai zijn er ook speciale fietspaden. Er zijn ook dingen in de Chinese cultuur waar wij als Nederlanders van kunnen leren. Chinezen hebben vaak veel respect voor ouderen en er zijn speeltuinen speciaal voor ouderen waar ze oefeningen kunnen doen om gezond te blijven. Daarnaast trekken alle Chinezen hun schoenen uit als ze thuis zijn en lopen ze op slippers zodat de vloer niet vies wordt. Ik trek nu thuis ook mijn schoenen uit.

Blijven leren in en van het buitenland

Mijn tijd in China is erg waardevol geweest en dat merk ik elk moment nog. Door te leven in het buitenland en je aan te passen aan aan een nieuwe cultuur realiseer je je dat Nederlandse normen en waarden niet de enige normen en waarden zijn op de wereld. Hierdoor heb ik het idee dat het soms mogelijk is om objectiever naar de Nederlandse cultuur te kijken. Daarnaast leer je omgaan met mensen die een andere cultuur hebben en daardoor ook andere verwachtingen. Na mijn jaar in Shanghai ging ik International Studies studeren aan de Leidse Universiteit. Bij deze studie leer je alles over de wereld en een speciaal werelddeel. Mijn werelddeel is Oost-Azië en nu leer ik meer over de politiek en economie in China, maar ook over die van Zuid-Korea, Noord-Korea en Japan. Op dit moment ben ik in Zuid-Korea voor mijn studie. Mijn grootste droom is om ooit voor enkele jaren naar Seoul of Shanghai te verhuizen.