ChinaInternationaliseringUitwisseling

Money makes Hong Kong go round

By 2019-06-18 No Comments

Maak kennis met Sem Huizer: educatie consultant bij AE Global Education en een van de partners waarmee we de uitwisselingen naar Hongkong mogelijk maken. Sem, die al bijna 5 jaar in Hongkong woont, dwarrelt graag door de straten daar op zoek naar interculturele avonturen. In dit blog neemt hij ons mee in de Hongkongse focus op geld.

Hongkong wil geld verdienen

Greed is good! Dat waren de beruchte woorden van de aandelenhandelaar Gordon Gekko in de film Wall Street (1987). Toen ik als tiener deze klassieker keek had ik nooit kunnen denken dat er, afgezien van Wall Street, echt een plaats is waar hebzucht en veel geld verdienen ‘goed’ is. Dat veranderde toen ik in Hongkong aankwam. Hongkongers zijn erg gericht op geld verdienen: ze richten razendsnel bedrijven op (die ze soms ook snel weer sluiten), zijn constant op zoek naar nieuwe ‘business opportunities’ en beleggen het geld dat ze daarmee verdienen graag in aandelen. Dit alles wordt gefaciliteerd door de meest vrije economie ter wereld.

Geld hier én in het hiernamaals

Er is een god van de welvaart die aanbeden wordt: Choy San. Bij veel tempels (zelfs boeddhistische!) en bedrijven staat een altaar voor Choy San waar mensen wierookstokjes plaatsen. Choy San heeft rode kleding, een lange baard en veel goud om zich heen. De vijfde dag van het Chinese Nieuwjaar komt hij bij de mensen langs. Naast de levenden hebben ook de doden behoefte aan meer welvaart. Daarom verbranden Hongkongers nep geld, papieren villa’s en sportwagens voor hun voorouders. Zo kunnen de voorouders ook in het hiernamaals een rijk leven genieten.

Geld geven: minstens zo belangrijk

Mensen in Hongkong verdienen niet alleen graag veel geld, ze geven het ook graag weg: tijdens het Chinese Nieuwjaar geven ze ‘Lai See’, rode enveloppen met geld, aan familie en vrienden. Ze wensen anderen op deze manier een gelukkig en rijk nieuwjaar toe. Een bekende nieuwjaarsgroet is Kung Hei Fat Choy: gefeliciteerd en word rijk. Banken hebben rond deze tijd veel gloednieuwe biljetten op voorraad, zodat mensen deze in hun Lai See kunnen stoppen. Tijdens bruiloften ontvangt het bruidspaar ook veel rode enveloppen. Hoe dichter een gast bij het bruidspaar staat, hoe meer deze wordt geacht om te geven.

Hongkongs ‘eigen geld’

Hongkong is sinds 1997 weer onderdeel van China, maar het heeft nog steeds een eigen munteenheid: de Hongkongse dollar. Om het ingewikkelder te maken: er zijn drie banken die hun eigen geldbriefjes uitgeven: HSBC, Bank of China en Standard Chartered. Op de biljetten van HSBC staat bijvoorbeeld een afbeelding van een leeuw en op de briefjes van Bank of China een plaatje van hun hoofdgebouw in Hong Kong. Op het geld van Standard Chartered staan mythische Chinese dieren. Gelukkig hebben alle biljetten van dezelfde waarde wel dezelfde kleur en hetzelfde formaat.

Betalen in Hongkong: modern én tegelijkertijd ouderwets

Tenslotte valt het op hoe ouderwets Hongkong soms is op het gebied van geld: je kan betalen met je smartphone, creditcard of Octopuskaart (een soort OV-chipkaart), maar ze gebruiken er ook nog steeds veel contant geld. Veel tentjes hebben een bordje met ‘only cash’ op de deur hangen en mensen hebben veel geld op zak. Dit heeft vooral met de veiligheid te maken: in Hongkong wordt namelijk nauwelijks iets gestolen. Je ziet mensen in het openbaar geld tellen, ook als het gaat om honderden euro’s. Sommige banken hebben zelfs een balie zonder glas. En  medewerkers van de supermarkt leggen zonder om te kijken stapeltjes met geld op de toonbank als ze de kassa bijvullen.

Wil je meer inkijkjes in het leven in Hongkong? Sem Huizer schreef eerder ook dit blog over de Hongkongse eetcultuur. Sem komt uit Nederland, heeft een Koreaanse vrouw en woont nu al bijna vijf jaar in Hongkong. Sem heeft een grote fascinatie voor alles uit Oost-Azië. Van eeuwenoude tempels en filosofieën, tot hypermoderne steden en popcultuur. Hij oefent in Chinese kalligrafie en dwarrelt graag door de straten van Hongkong.