ChinaInternationaliseringWereldstage

“Misschien begin ik wel een bedrijf in China!”

By 2019-06-07 No Comments

Afgelopen april ging een groep enthousiaste en leergierige leerlingen op wereldstage naar Beijing. Zes dagen lang mochten zij de Chinese (werk)cultuur ervaren van binnenuit. Eén van de leerlingen die mee ging was wereldstagiair Breght. Lees mee met de vragen die wij hem stelden een paar weken nadat hij weer in Nederland was geland.

Sprak de Wereldstage Beijing je meteen aan? En wat wilde je leren?

“Toen ik hoorde dat er een internationale stage was naar China leek het mij meteen heel gaaf om mee te gaan. Ik ben één keer echt ver geweest (naar Tanzania) en het leek mij erg gaaf om weer eens ver weg te gaan, een andere cultuur te zien en andere gebruiken mee te maken. Ik wilde op de wereldstage vooral leren of er nou echt zo’n verschil is tussen China en Nederland. Dave (van Bencham, mijn stagebedrijf) heeft ons een rondleiding gegeven door Beijing. Met hem zijn we de verschillen zeker tegengekomen.

Vertel: wat ben je tijdens die tour tegengekomen?

“De Hutong was erg mooi. Overal zijn kleine winkeltjes en in elk hoekje is iets anders te zien. We liepen een klein steegje in en toen was daar ineens één van de beste koffiebarretjes van de stad. In Nederland loop je niet zomaar een steegje in en zitten die zaakjes toch meer in het zicht. Ook de illegale fake market was echt een ervaring. We gingen een winkelcentrum in, twee verdiepingen naar beneden, sloegen een donker gangetje in en kwamen voor een deur te staan met een camera ernaast. Eén blik in de camera was genoeg om de deur te openen. Achter deze deur was alles wat je zag nep, maar het zag er 100% echt uit.”

Welke verschillen of overeenkomsten met Nederland heb je nog meer gezien?

“Buiten vielen me een aantal dingen op. Waar waren bijvoorbeeld de prullenbakken? In Nederland blijven we maar meer en meer prullenbakken plaatsen om rommel op straat te voorkomen. In Beijing heb ik bijna geen prullenbak gezien, maar was de straat super schoon. Daar houd je je afval maar bij je tot je er wel een tegenkomt, en gelijk hebben ze. Chinezen vinden dat iedereen zich netjes moet gedragen in de maatschappij, zodat deze netjes en verzorgd is. Als je iets niet goed doet, word je daar ook vaak op aangesproken. De controle in Beijing is mij ook erg opgevallen. Om de paar meter staan camera’s, er lopen ‘rusthouders’ rond en bij de metro stonden overal poortjes en scans waar we doorheen moesten. Overeenkomsten met Nederland waren er niet echt. Beijing is groot, heel groot. Nederland is klein, heel klein. Dat valt toch bijna niet te vergelijken?”

Over je stage: waar liep je deze? En wat heb je gedaan?

“Ik liep stage bij Bencham (Benelux Chamber of Commerce Beijing), samen met Valérie Muller. Daar zijn we bezig geweest met het vergelijken van Bencham met de andere ‘chambers of commerce’ en hebben we aan Facebook posts gewerkt. We hebben het bij Bencham erg naar onze zin gehad. We gingen trouwens zelf met de metro naar onze stage, dat vond ik ook erg leuk. We moesten ongeveer 25 minuten reizen van ons hotel naar Bencham.”

Wat is jouw indruk van een werkdag in Beijing?

“Bij Bencham werk je veel met mensen uit de Benelux, waardoor er op de werkvloer geen verschil te merken was met hoe het in Nederland is. We konden soms zelfs Nederlands praten met ‘collega’s’. We hoefden pas om 9:00/9:30 aanwezig te zijn en om 17:00 waren we weer klaar. Tussendoor hebben we ruim kunnen lunchen.”

Welke meerwaarde heeft het dat je met de andere leerlingen je ervaringen kon delen?

“We hebben het ten eerste hartstikke gezellig gehad. Elke avond zaten wel bij elkaar, te praten over de dag. Hoe was jouw stage? Heb jij nog speciale dingen meegemaakt? Zo ontdek je meer. Ook kwamen er na een paar dagen 18 Roermondse meiden inclusief twee docenten naar het hotel. Ze waren meer naar het binnenland geweest en hadden in gastgezinnen gezeten. Zij konden ook veel ervaringen delen. Zo vertelden ze dat de mensen in de kleine dorpjes buiten Beijing toch wel een stuk armer waren. En dat werken er daar heel anders uitzag dan het kantoorleven van Beijing.”

Wat zijn jouw ambities voor de toekomst? Heeft de Wereldstage deze veranderd?

“Ik wil in ieder geval terug naar Beijing. Het was zo gaaf en ik heb zulke gave dingen gezien. En eerst wilde ik later een bedrijf beginnen in Nederland, maar nu denk ik ook al na om misschien ook in het buitenland, in China te beginnen. Uiteraard in samenwerking met Bencham ;-).”

Stel dat een  leerling twijfelt of hij of zij wil meegaan met de wereldstage en de leerling vraagt je om advies…

“Gewoon doen. Het is een ervaring die je anders nooit meer meemaakt en voor altijd in je geheugen zit. Je kunt niet zo makkelijk stagelopen bij een bedrijf naar keuze in China. Door deze internationale stage kan het wel.”