ChinaGlobaliseringIndiaInterculturele inspiratie

Kerst: in Nederland, China én India!

By 2019-12-12 No Comments
Kerstboom

Heb jij een kerstboom gezet? Versierd met glitters, ballen, lampjes en een piek? Het voelt voor velen in Nederland natuurlijk om dit te doen, maar is het binnenhalen van boom en deze decoreren niet wat vreemd? Niet als je weet welk verhaal er achter de traditie zit. En dat geldt voor veel, op het eerste gezicht vreemde, tradities en gebruiken wereldwijd. In deze blog lees je over het verhaal achter het zetten van een kerstboom. Én over hoe er in China en India kerst wordt gevierd.

Germanen, Romeinen, vruchtbaarheid en goddelijkheid

De traditie van het zetten van een kerstboom gaat terug naar de Germanen en Romeinen. Bij de Romeinen en Germanen stonden groene bomen en takken symbool voor vruchtbaarheid en goddelijkheid. Er was één boom die altijd groen bleef: de dennenboom. De groene boom kondigde ook de nieuwe lente aan. Tijdens de kortste dag van het jaar zetten de Germanen daarom een groene boom neer, vaak in het midden van het dorp. Deze versierden ze met appeltjes en andere attributen die een nieuw seizoen aanduiden.

Christenen omarmen de kerstboom

Vanaf de vijftiende eeuw, de late Middeleeuwen, gebruikten de christenen de bomen tijdens hun winterfeesten. Dit gebeurde in Oost-Europa, de Duitse gebieden en Scandinavië. Toen al versierden ze de bomen flink.

De boom komt naar binnen 

Vanaf de 16e en 17e eeuw plaatsten de rijkere Duitsers ook een boom in hun eigen huis. Ze hingen appeltjes in de boom, een verwijzing naar de zogenoemde ‘Adam en Eva dag’ op 24 december. Hierbij werden toneelstukken opgevoerd om Bijbelverhalen te verbeelden voor de analfabetische massa. Het gebruik van kerstbomen versierd met appels werd overgenomen door de Britse adel en tijdens de 19e eeuw verspreidde de traditie van de kerstbomen zich over heel Europa.

De boom op weg naar de Verenigde Staten 

Rond 1800 zorgden Duitse emigranten ervoor dat het gebruik van de kerstboom de oceaan overstak naar de Verenigde Staten. Het duurde zo’n vijftig jaar voordat de kerstboom in de Verenigde Staten commercieel werd. 

Kerst in China 

Van oudsher wordt in China geen kerst gevierd, maar sinds China zich eind jaren ’70 open stelde voor het buitenland hebben Westerse feestdagen steeds meer aan populariteit gewonnen. De kerstsfeer, inclusief lichtjes en cadeautjes, heeft een grote aantrekkingskracht op met name jongere Chinezen. Ze grijpen kerst aan om te winkelen en uit eten te gaan met vrienden. Op kerstavond geven geliefden elkaar soms appels omdat de Chinese uitspraak van het woord kerstavond (ping’anye) lijkt op die van het woord appel (pingguo). Kerst is in China dus vooral een feest dat jongeren onderling vieren. Kerstversiering blijft beperkt tot winkelcentra en restaurants. Toch ziet de Chinese overheid dit soort ‘verwestersing’ soms als een bedreiging voor de eigen tradities en feestdagen. Daarom wordt de laatste jaren op sommige plekken het ophangen van kerstversiering in winkelcentra en restaurants verboden.

… en kerst in India!

In India is kerst wel een officiële feestdag; één van de meer dan dertig feestdagen per jaar die India telt. En de viering van kerst is er religieus. Christenen zijn een minderheid in India, maar de groep telt, vanwege het grote bevolkingsaantal van India, wel zo’n 25 miljoen leden. De manier waarop kerst gevierd wordt lijkt op de westerse viering: er zijn kerkdiensten, mensen eten samen en geven elkaar cadeautjes. Dat gezegd: iedere regio in India geeft een eigen, lokale draai aan het feest. Zo plaatsen veel families in het zuiden van India een brandende olielamp op het dak; deze staat symbool voor Jezus die het licht in de wereld is. In noordwest India gaan Indiërs de straat op om het kerstverhaal te vertellen en kerstliederen te zingen in het eigen dialect. In Goa, één van de regio’s in India die de meeste christenen telt, delen christenen lokale zoetigheden met elkaar. Hoe het er met de kerstboom zit? Ja, die wordt ook in India gezet. En deze wordt, zoals je van India gewend bent, rijkelijk versierd. Vaak gaat het om een moderne, kunstmatige boom, maar sommige families decoreren een mango- of bananenboom. 

Vier jij kerst? Dan wensen we je fijne feestdagen. En alvast een goed start van een nieuwe, intercultureel jaar!