Uitwisseling

Je kind op uitwisseling? 4 tips voor jou

By 2018-11-19 No Comments

Geschreven door: Rozemarijn Lamb.

Je kind gaat op uitwisseling. Hij of zij bereidt zich goed voor. Maar welke voorbereidingen kun je als ouder treffen? Ik ging in de vierde klas naar Xiamen, China. Samen met mijn ouders kijk ik nu terug op deze belevenis. ‘Hoe vonden jullie het als ouders? En hebben jullie nog tips voor andere ouders?’  

Mijn ouders raden iedereen een uitwisseling aan. “Het is een verrijking en een hele leuke ervaring. En ook voor jezelf als ouder is het leerzaam.” Mijn ouders hebben handige tips voor andere ouders, om een uitwisseling zo soepel mogelijk te laten verlopen.

1.Verdiep je in het land waar je kind naartoe gaat

Lees als ouder veel over het gebied waar je kind heen gaat, zodat je een goed idee hebt van de geografie en de historie. En datzelfde geldt eigenlijk ook als je een gast in huis krijgt. De folders van Globi zijn erg overzichtelijk en gaven ons een duidelijk beeld van hoe de uitwisseling zou verlopen.

2. Maak of koop leuke cadeautjes

Denk na over kleine, leuke, typische, Nederlandse (kleine en lichte i.v.m. vliegtuig) cadeautjes en wat persoonlijke dingen. Van de logee kregen we bijvoorbeeld een handgeschreven brief en dat is zo leuk. Dat had ik als ouder ook wel mee willen geven, zo achteraf.

3. Stimuleer je kind authentieke ervaringen op te doen

Wat betreft je eigen kind: als je kind met een klas gaat is voor hem of haar de neiging groot met klasgenootjes op te trekken. Heel gezellig, maar hij of zij komt voor de ervaring bij het gastgezin. Probeer daar dus open voor te staan en je kind hier ook op voor te bereiden en aan te sporen zoveel mogelijk ervaringen aan te grijpen. Vertel hem of haar: ‘Word je meegevraagd? Wijs het dan niet gelijk af omdat je die avond al moe bent of iets dergelijks. Zie het als een mogelijkheid tot een authentieke ervaring.’

4. Zorg voor een warm welkom met haring, hutspot en hagelslag

Zorg dat de logee zich welkom weet en altijd wat ‘veiligs’ te eten heeft, maar schroom ook niet om echt Nederlandse dingen te serveren (haring, hutspot en hagelslag, om maar iets te noemen). Dat is voor de logee juist leuk om te ontdekken. Ook is het handig om veel eten klaar te maken en grote lunchpakketten (met bijvoorbeeld fruit) mee te geven.