InternationaliseringUitwisseling

Uitwisselen met China: Hongkong versus het vasteland

By 2019-02-21 No Comments

Hongkong is China en toch ook weer niet. Na 150 jaar een Britse kroonkolonie te zijn geweest werd Hongkong in 1997 terug bij China gevoegd. Dit gebeurde onder de voorwaarde dat Hongkong voor tenminste 50 jaar een speciale status zou krijgen met een eigen politiek en economisch systeem. De koloniale geschiedenis en de speciale status van de stad zorgen ervoor dat het eiland Hongkong sterk afwijkt van het rest van China, het zogenaamde vasteland. Hongkong biedt qua scholenuitwisselingen dan ook heel andere mogelijkheden.

Vrijer onderwijs in vergelijking met het vasteland

Het onderwijssysteem in Hongkong is, anders dan in de rest van China, voor een groot deel gebaseerd op het Britse schoolsysteem. Er is minder censuur en dat betekent dat de manier waarop ze lesgeven en waarover ze in de les praten een stuk vrijer is dan in de rest van China. Veel zaken die op het vasteland taboe zijn, bespreken ze hier wel. Hongkongse docenten en leerlingen zijn vaak ook een stuk opener en kritischer dan docenten en leerlingen van het vasteland.

Deze relatieve vrijheid zie je ook terug in de rol van religie binnen het onderwijs. Waar bijvoorbeeld in China geen christelijke middelbare scholen bestaan, vind je deze in Hongkong wel.

Engels en traditioneel Chinees

150 jaar Brits koloniaal gezag heeft zijn sporen achtergelaten: Engels is een van de officiële talen van Hongkong en anders dan in de rest van China kun je dus op de meeste plekken met deze taal terecht. Logischerwijs is het Engels niveau van de Hongkongse leerlingen een stuk hoger dan van leerlingen van het vasteland. Op veel scholen is Engels zelfs de voertaal.

Hongkong ligt in het uiterste zuiden van China en net als in de rest van het diepe zuiden spreken ze er vooral Kantonees in plaats van Mandarijn. Typerend voor Hongkong is ook dat ze er nog altijd de traditionele Chinese karakters gebruiken. Terwijl de communistische partij in de jaren ’50 in de rest van het land het vereenvoudigd schrift invoerde, gebeurde dat in Hongkong niet. Hierdoor is in Hongkong het authentieke Chinese schrift nog altijd springlevend.

Geen internetbeperkingen en visumvrij 

De internetbeperkingen die in de rest van China van kracht zijn, gelden in Hongkong niet. Hierdoor zijn alle sociale media, zoals Instagram en Whatsapp, gewoon te gebruiken. Ook kun je in Hongkong gewoon op Google en Youtube. Communiceren met Hongkong voorafgaand aan een uitwisseling, en met het thuisfront tijdens een uitwisseling, is hierdoor een stuk minder omslachtig.

De visumregels die voor het vasteland van China gelden, gelden voor Hongkong niet. Sterker nog, Nederlanders en Belgen kunnen visumvrij naar Hongkong. Dit scheelt een behoorlijke smak geld (Chinese visa zijn ruim € 130 per persoon) en een hoop geregel. Overigens moeten we daarbij wel vermelden dat vliegtickets naar Hongkong gemiddeld zo’n 50 tot 60 euro duurder zijn dan tickets naar Beijing of Shanghai.

Uitwisselen met Hongkong = China Light

Uitwisselen met scholen op het vasteland van China blijft natuurlijk ook heel interessant. De confrontatie met een andere (onderwijs)cultuur en het omgaan met taboes, beperkingen en communicatieproblemen zijn erg leerzaam voor zowel scholieren als studenten en zorgen voor een stoomcursus interculturele vaardigheden. Die ervaring is intens, en voor sommige scholen wellicht iets té intens. Hongkong biedt de mogelijkheid intercultureel te leren in China zonder de scherpe randjes van het vasteland. Een soort China Light ervaring dus.

Voor wie is uitwisselen met Hongkong interessant? 

Hongkong is dus Chinees, maar ook een hele eigen wereld op zich. Deze eigenheid, samen met de grotere vrijheid, het betere Engels en het afwezig zijn van bepaalde beperkingen maken Hongkong een interessante uitwisselingsbestemming. Met name voor:

  • TTO-scholen of scholen met een christelijke oriëntatie die een Aziatische partnerschool zoeken die qua profiel, visie en focus overeenkomt met de eigen school.
  • Scholen die leerlingen een Aziatische uitwisselingservaring willen bieden, maar het vasteland van China te gecompliceerd of intens vinden.
  • Scholen die de uitwisseling binnen het kader van het vak Chinees willen laten plaatsvinden en het belangrijk vinden dat de leerlingen kennis maken met de authentieke Chinese karakters.

Op dit moment zijn er al concrete mogelijkheden voor het opzetten van een partnerschap met een goede middenklasse school in centraal Hongkong. Heb je interesse? Neem contact met ons op voor meer informatie.