China

Hoe China zich voorbereidt op een gouden Olympische Spelen

By 2021-05-31 No Comments
Robot

Met nog driekwart jaar te gaan naar de Olympische Spelen in Beijing, is er in China een ware olympische koorts uitgebroken. De spelen zijn een niet te onderschatten belang voor China, zowel sportief als politiek gezien. Voor de Chinese overheid is de olympiade hét moment om zich te tonen als dé nieuwe wereldmacht. Er is hen dan ook alles aan gelegen de wereld te verbazen met een ongeëvenaarde organisatie. Maar ook onder het Chinese volk leeft het internationale evenement enorm. Van oudsher waren wintersporten in China niet eg populair, maar daar is de afgelopen tien jaar enorm veranderd. Door investeringen van de overheid en de nieuwe populariteit van de wintersporten zijn er nu meer dan 300 miljoen Chinezen actief in de sneeuw of op het ijs.

Olympische Spelen 2022: de ‘hightech spelen’

 

Chinese media noemen de winterspelen van 2022 consequent de ‘hightech spelen’.  De Chinese overheid heeft zichzelf tot doel gesteld om in 2025 wereldleider te zijn op het gebied van hightech en kunstmatige intelligentie. En de winterspelen zijn een perfect moment om de technologische kracht van China aan de wereld te laten zien. Dat gaat van nieuwe techniek op het gebied van klimaatbehoud in de sportaccommodaties en ijsreparatie tot innovaties bij het in beeld brengen van de sport. Maar nog zichtbaarder voor sporters en publiek zullen alle zelfrijdende voertuigen zijn die rondrijden tussen de locaties. En de robot-stewards die bezoekers met raad en daad bij zullen staan, zullen zeker ook in het oog springen.

Robot

Een Olympische robot steward: steun en toeverlaat voor bezoekers van de spelen

China’s medaillekansen: de verzilvering van nieuw talent

 

Toen China in 2008 de zomerspelen organiseerde eindigde ze bovenaan de medaillespiegel. Een prestatie die in de ogen van de Chinezen hoorde bij hun status als organiserend land. Maar bij de winterspelen van 2022 wordt dat lastig. Bij de vorige winterspelen haalden de Chinezen één gouden medaille en negen medailles in totaal. Met hun gevoel voor landseer en gezichtsverlies is het voor Chinezen ontzettend belangrijk om ook bij de Olympische Spelen van 2022 zo hoog mogelijk in de medaillespiegel terecht te komen. China investeerde de afgelopen vijftien jaar veel in het opleiden van een jonge generatie wintersporters die de landseer in 2022 gaan verdedigen. Ook zijn er de afgelopen jaren behoorlijk wat buitenlandse sporters genaturaliseerd tot Chinees staatsburger. De meest opmerkelijke naturalisatie is die van snowboard-talent Eileen Gu.

Eileen Gu

Snowboard-talent Eileen Gu, opgegroeid in San Francisco, heeft nu een Chinees paspoort

Eileen is weliswaar half Chinees, maar heeft een Amerikaanse vader en groeide op in San Francisco. Vorig jaar, middenin in de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog, verruilde ze haar Amerikaanse paspoort voor een Chinese. Hiermee is ze in de ogen van veel Chinezen nu al een heldin. Weet ze ook nog een medaille te bemachtigen, dan is de kans groot dat zij in China hét gezicht van de spelen wordt.

Beter dan Japan

 

Japan en China kunnen sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer goed door één deur. En heel lang deed China economisch onder voor Japan. Sinds een aantal jaar zijn de rollen omgedraaid en groeit de Chinese trots en drang om te laten zien dat China beter is dan Japan. De spelen zijn daar een wonderbaarlijk goed platform voor, want de evenementen in Tokio en Beijing vinden krap een half jaar na elkaar plaats. Vergelijken wordt zo heel makkelijk. Nu in Japan de dingen mede door de pandemie niet soepel verlopen, schrijven veel Chinezen op sociale media dat ze gevoelsmatig nu al 1-0 op Japan voor liggen. En ze zijn vastberaden die voorsprong voor de ogen van de meekijkende wereld flink uit te bouwen.

Paralympische successen

 

Slechts twee keer eerder namen er Chinese paralympiërs deel aan de Olympische Spelen. In 2018 deden er nog maar 50 Chinese paralympische sporters mee aan de winterspelen, nu zijn dat er 124. En ook hier geldt: China wil zo veel mogelijk medailles binnen halen. China heeft veel geïnvesteerd in de Paralympische Spelen. In de sporters, maar ook in Beijing. In het kader van het ‘zero-obstacles-project’ worden in de Chinese hoofdstad in ras tempo duizenden gebouwen, OV-haltes en straten rolstoeltoegankelijk gemaakt. Ook maakt China overal aanpassingen voor mensen met zicht- of gehoorbeperkingen. Als je bedenkt dat voor dit soort zaken tot voor kort in China maar amper aandacht was, dan wordt nu extra duidelijk wat voor krachtig middel de spelen zijn om de wereld een stukje beter te maken.

Beijing maakt, in voorbereiding op de Olympische Spelen, de stad toegankelijker voor mensen in een rolstoel en mensen met zicht- of gehoorbeperkingen.