ChinaInternationalisering

“Het coronavirus veroorzaakt ook sociale en morele issues”

By 2020-02-06 No Comments

Wenhui werkt voor Globi, maar was in de Chinese nieuwjaarsvakantie in Beijing om familie te bezoeken. En dus ook op het moment dat de uitbraak van het coronavirus in Wuhan aan het licht kwam. Inmiddels is ze terug in Nederland.  We vroegen haar hoe het was in Beijing in deze tijden. En hoe het met haar familie, die in Beijing woont, is. 

Hoe is het in Beijing nu?

“Beijing wordt op dit moment met een ernstige situatie geconfronteerd. Het aantal bevestigde besmettingen is toegenomen. Op 20 januari waren het er 2, op 2 februari waren het er 212. Volgens de autoriteiten en verschillende, bekende epidemiologen heeft de epidemie zijn piek nog niet bereikt. Ze verwachten dat die piek in de komende tien dagen tot twee weken zal komen. Ik denk dat het grote bevolkingsaantal in Beijing de kans op verspreiding van het virus flink vergroot. Het is een van de meest dichtbevolkte steden van China. Mensen uit het hele land komen naar Beijing voor werk, zaken en educatie. Voor het Chinese nieuwjaar, dat dit jaar op 24 januari viel, gingen veel mensen in de stad terug naar huis. Nu staat het einde van de vakantie voor de deur en komen mensen terug naar Beijing. De mensen die in Beijing wonen zijn bezorgd over deze stroom. Het kan zijn dat er mensen tussen zitten die al besmet waren voor ze de stad verlieten. Deze jaarlijkse stroom aan mensen maakt Beijing dus kwetsbaar.”

Welke maatregelen en acties zijn er ondernomen in Beijing om het virus tegen te gaan?

“De overheid heeft de vakantie verlengd tot 10 februari. De stad heeft alle intercity bussen van en naar Beijing geannuleerd. Sommige treinen zijn ook geannuleerd. Op veel locaties, zoals vliegvelden, metro stations en supermarkten, zijn infrarood thermometers geïnstalleerd waarmee mensen hun lichaamstemperatuur moeten opmeten. Van winkels, restaurants, supermarkten en andere openbare gelegenheden wordt verwacht dat zij meerdere malen per dag de zaak desinfecteren. De Chinese autoriteiten vragen iedereen om alle vormen van bijeenkomsten, zoals het opzoeken van vrienden en familie en het vieren van feestjes, te vermijden. Ze hebben ook hygiëne richtlijnen verspreid en reizen wordt afgeraden. Het is het meest veilig om zoveel mogelijk thuis te blijven. Ik denk dat deze maatregelen en acties helpen de besmettingen in kaart te brengen en te voorkomen.”

Hoe is het openbare leven in Beijing?

“Het is heel stil in Beijing en de straten zijn nogal leeg. Normaal gesproken bruisen de straten van Beijing in de nieuwjaarsvakantie omdat iedereen terugkomt naar Beijing en zijn of haar gewone leven weer hervat. Het openbaar vervoer rijdt wel gewoon. Veel toeristische attracties zoals de Verboden Stad en nationale musea zijn gesloten. Bibliotheken, sportcentra, theaters en bioscopen zijn allemaal dicht. Parken, winkelcentra, supermarkten en restaurants zijn open, maar er zijn maar weinig mensen die erheen gaan.”

Wat is er anders aan het dagelijkse leven van je familieleden in Beijing?

“Ze blijven zoveel als mogelijk thuis. Als ze boodschappen moeten doen kijken ze eerst of het online kan. En als ze toch naar de supermarkt moeten, dan vermijden ze de drukke momenten. Maar waar we ons zorgen om maken, is dat mijn moeder diabetes heeft en regelmatig naar het ziekenhuis moet voor medicijnen. In deze omstandigheden worden juist de ziekenhuizen als gevaarlijke plekken beschouwd. We proberen de dokter te benaderen om te kijken of we haar medicijnen kunnen krijgen zonder een bezoek aan het ziekenhuis.”

Wat verwacht jij dat er de komende weken gebeurt?

“Ik denk dat het nog even duurt voordat alles weer normaal wordt. Ik neem aan dat het aantal besmettingen de komende twee weken nog toe zal nemen. Ik weet niet of de uitbraak te vergelijken is met die van SARS in 2003. Toen was de situatie 2,5 maand nadat de World Health Organization Beijing als epidemie-omgeving had verklaard voorbij. Ik hoop dat de situatie van het coronavirus na twee tot drie maanden voorbij is.”

Wat is je grootste zorg?

“Mijn grootste zorg is de gezondheid van mijn familie en vrienden. Dat geldt eigenlijk voor iedereen om me heen.”

Praat je veel met familie en vrienden over de uitbraak van corona?

“Ja, we praten er elke dag over en checken het nieuws over het virus. We praten ook over de sociale en morele issues die de epidemie veroorzaakt. Een voorbeeld: sommige verkopers hebben meteen en meerdere malen hun prijzen voor eten omhoog gegooid nadat Wuhan werd afgesloten. Sommige mensen laten hun huisdieren achter omdat ze de geruchten geloven dat de dieren geïnfecteerd kunnen zijn en het virus bij zich kunnen dragen. Er zijn mensen die paniek voelen en hun verstand verliezen.”

Wat vind je van de aanpak van de Chinese overheid?

“Ik denk dat de Chinese overheid er alles aan doet om het virus onder controle te krijgen. Ze proberen de besmettingen zo snel mogelijk te lokaliseren. Sommige maatregelen, zoals de lock down van Wuhan, een stad met meer dan 10 miljoen inwoners, lijken extreem. Maar ik denk dat deze extreme benadering nodig is om de bron van het virus in te dammen. Sterker nog, ik denk dat ze het veel eerder hadden moeten doen. Wuhan werd op 23 januari afgesloten, een dag voor het Chinese nieuwjaar. Maar toen hadden een paar miljoen mensen Wuhan al verlaten om naar familie af te reizen.”