ChinaUitwisseling

Gooit het Coronavirus jullie uitwisseling in de war?

By 2020-01-27 No Comments
Lee straat in China

Een paar weken geleden hoorden we voor het eerst iets over het Coronavirus. Nu vult het de voorpagina’s van onze kranten en kanalen. De Chinese overheid neemt maatregelen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Hebben jullie in de komende maanden een uitwisseling met China op het programma staan? Dan wil je weten wat de situatie voor jullie betekent.

Het Coronavirus en reisbeperkingen in China

Om de uitbraak van het Coronavirus de kop in te drukken heeft de Chinese overheid de stad Wuhan en de directe regio daaromheen van de buitenwereld afgesloten. In grote steden als Shanghai en Beijing worden langeafstandsbusreizen grotendeels geannuleerd. Sommige belangrijke toeristische attracties zijn tijdelijk gesloten. Het is positief dat de Chinese overheid ingrijpende maatregelen neemt om het virus zo snel mogelijk te isoleren. Hiermee leggen ze een goede basis om de situatie binnen enkele maanden te normaliseren. Op de korte termijn betekent het voor scholen die uitwisselen met China wel dat sommige plannen moeten worden gewijzigd.

Advies Chinese overheid aan scholen: tijdelijk niet reizen

Afgelopen weekend heeft de Chinese overheid scholen in heel China geadviseerd tijdens de Chinese nieuwjaarsvakantie geplande leerlingenreizen tijdelijk op te schorten. En de verwachting is dat het advies om niet te reizen ook na de nieuwjaarsvakantie nog wel enkele weken van kracht zal zijn. Voor een aantal Nederlandse scholen betekent dit dat ze hun Chinese gasten niet kunnen ontvangen in de komende periode. Samen met hen zullen we kijken hoe we het uitstel van het project het beste vorm kunnen geven. En we zullen hen ondersteunen in het opzetten van een alternatief programma voor de internationaliseringsweek.

Naar China reizen straks wel mogelijk?

Hebben jullie juist een reis naar China gepland staan in de maanden maart t/m mei? Voorlopig is er dan nog niets aan de hand. De wereldgezondheidsorganisatie bestempelt het Coronavirus niet als een internationale noodsituatie. Dat betekent onder andere dat ze verwachten dat het virus binnen afzienbare tijd onder controle is. Ook betekent het dat er geen negatieve reisadviezen voor China komen en luchtvaartmaatschappijen ook gewoon op China blijven vliegen. Bovendien is het in alle regio’s waar Nederlandse scholen hun Chinese partnerschool hebben (Beijing, Shanghai, Xiamen) rustig en zijn er daar geen tot slechts enkele besmettingen.

Ondersteuning vanuit Globi

Heb je vragen over de situatie rondom het Coronavirus? Of over het opzetten van een alternatief programma voor jullie internationaliseringsweek? Wij staan voor je klaar. En weet dat we ook specialist zijn in digitale uitwisselingen, lestrajecten rondom interculturele vaardigheden, projecten met Hongkong en India én het omboeken van vliegtickets.