ChinaInterculturele inspiratieInterculturele vaardighedenInternationalisering

Michelinsterren en stereotypen: een nare smaak

By 2019-12-12 No Comments
Chinees eten

Stereotypen liggen overal op de loer. Soms komen ze overduidelijk naar voren en zijn ze makkelijk te herkennen, maar vaker liggen ze verborgen en zijn ze lastig te detecteren. Het stereotype dat we in dit blog aanstippen valt in de laatste categorie en ligt verstopt onder een dikke laag smakeloze sterren.

Michelin: oppervlakkige beoordeling van de Chinese keuken?

Een aantal weken geleden lanceerde Michelin, bekend van de sterren die ze uitdeelt voor uitmuntende gerechten en restaurants, haar Beijing Michelin Guide. Daarop is kritiek gekomen van vooraanstaande chefs en voedselrecensenten. Zo stelde Dǒng Zhènxiáng 董振祥, een bekende chef uit Beijing en oprichter van ‘The school of Imaginative Cuisine’ dat de selectie die Michelin maakte vol zit met eeuwenoude stereotypen over de Chinese keuken. En dat deze niet getuigt van enige intentie om de waarde van de hedendaagse Chinese keuken te laten zien. 

Culturele superioriteit 

Dǒng Zhènxiáng 董振祥 noemt dat de selectie die Michelin maakt culturele superioriteit weergeeft. Dǒng: ‘Dat creëert de illusie dat mensen in China, als het om eten gaat, leunen op pens, slachtafval en ingewanden. Dat is natuurlijk niet zo. En de professionele Chinese keuken al helemaal niet.’ Dǒng hoopt dat Michelin dieper in de plek durft te duiken waar het eten gemaakt wordt om de stereotypen te kunnen ontkrachten. 

Dieper duiken is essentieel

Wil je stereotypen de wereld uit helpen dan is dieper duiken essentieel. In onze uitwisselingen, internationaliseringsprojecten, trainingen en materialen stimuleren we leerlingen en studenten om nieuwsgierig te zijn: nieuwsgierig naar de wereld die achter je eerste oordeel ligt. Nieuwsgierig naar de ander en de wereld waarin die ander opgroeit en leeft. Oprechte nieuwsgierigheid naar andere culturen, de oude én de hedendaagse, brengt mensen met verschillende achtergronden tot elkaar en verrijkt hun perspectieven. Juist van de culinaire  wereld zijn we gewend dat nieuwsgierigheid en het combineren van culturen zeer rijke resultaten geeft.

Dit blog is gebaseerd op een blog van 5iZ