AziëChinaInternationalisering

Deze 5 dingen die Nederlanders doen vinden Chinezen smerig!

By 2020-11-15 No Comments

In het hoofd van wat minder bereisde en wat minder  – hoe zullen we het eens netjes zeggen  –  cultureel sensitieve Nederlanders hebben Chinezen veel eigenaardige en soms zelfs vieze gebruiken. Helaas hebben de foto’s van vleermuizensoep die viraal gingen tijdens het begin van de Covid19-pandemie dit beeld geen goed gedaan. Maar laten we eerlijk zijn, ook de wat bereisdere Nederlander komt in China genoeg dingen tegen die in onze ogen best smerig zijn. Van vuile restaurantkeukens en avondmarkten met dubieuze snacks, tot hard gerochel op straat en openbare Wc’s vergeleken waarbij NS-toiletten ware sanitaire paradijsjes zijn; in China moet je soms een sterke maag hebben. Maar hoe is dat voor Chinezen die in Nederland te gast zijn? Vinden die Nederland een waar hygiënisch gidsland? Bepaald niet! Van deze vijf dingen die voor ons doodnormaal zijn gruwelen ze namelijk:

  • Met schoenen aan het huis in.

Met dezelfde schoenen waarmee je de hele dag op straat hebt gelopen, een NS-toilet hebt bezocht en net ook nog door het hondenuitlaatveldje bent gelopen, zò je huis binnengaan. Dat is toch ronduit smerig! En dan hebben veel mensen heus wel een kokosmatje liggen waar ze een keer lauwtjes hun schoenen aan afvegen, maar daarmee gaat het échte vuil er natuurlijk niet af. In China zou dat ondenkbaar zijn. Daar gaan de schoenen altijd al voor de deur of desnoods in de hal uit, en worden dan verruild voor heerlijk schone sloffen of slippers die nog nimmer een openbaar trottoir hebben aangeraakt.

  • Een grote prullenbak in de keuken.

Wij Nederlanders kunnen vaak niet anders want het huisvuil wordt meestal maar één keer per week opgehaald, maar in China houdt niemand 7 dagen lang het afval in huis. Daar hebben ze hoogstens een mini-pedaalemmertje in de keuken staan dat dagelijks geleegd wordt. En als je er over nadenkt is wat wij doen ook best goor: al dat afval in één grote prullenbak en dan zeven dagen lang laten broeien. En dan staat dat afvalgevaarte ook nog eens in de keuken… in de keuken! Brrrr…

  • Rijst gaat zo pan in.

Hoe prachtig de rijst ook verpakt is, in China wordt ‘ie voordat ‘ie gekookt wordt altijd een keer gewassen. Want hoe weet je anders zeker dat de rijst écht schoon is? Nederlanders gooien de rijst zo de pan in. Niemand denkt er over na die rijst even te wassen. Terwijl je zult ontdekken dat -als je daar wel een keer de tijd voor neemt- er best nog wel wat af komt van die rijst. Overigens zijn wij Nederlanders überhaupt niet van die goede wassers. Was jij bijvoorbeeld voorverpakte, gesneden groente of vlees nog als je ze uit een verpakking haalt? Een Chinees wel!

  • Tassen op de grond.

In een klaslokaal, in een restaurant, in de trein; als er toevallig een lege stoel naast ons is, willen we onze tas of rugzak daar nog wel eens op leggen, maar we zetten ‘m net zo makkelijk naast onze stoel op de grond neer. Wanneer is de vloer in het klaslokaal voor het laatst gedweild? Hoeveel mensen zijn al met hun vieze schoenen door trein gelopen voor jij je tas op de grond neerzette? Dat weet je natuurlijk nooit! En toch zetten we onze tas er neer. Voor veel Chinezen onbegrijpelijk. Die zijn namelijk al van kinds af aan gewend om hun schooltas netjes op het daarvoor bestemde haakje aan hun schooltafel te hangen! Ook in restaurants en openbaar vervoer wordt de tas nooit op de grond gezet.

  • Alles in de wasmachine, behalve nieuwe kleding.

Veel Chinezen vinden dat wij onze wasmachines en kleding nogal raar behandelen. De meeste Nederlanders gooien alle was bij elkaar en zetten de machine dan aan. Niks mis mee toch? De meeste Chinezen wassen ondergoed en sokken echter niet met de andere kledingstukken mee. Die was je apart en daar doe je naast waspoeder ook nog extra antibacterieel wasmiddel bij! Alles bij elkaar zou onhygiënisch zijn.

En terwijl wij Nederlanders dingen zo makkelijk in de wasmachine gooien doen we dat nu juist nìet met handdoeken of nieuwe kleding. Die trekken we gewoon gelijk aan. En dat terwijl nieuwe kleding nog allerlei chemicaliën of verfstoffen kan bevatten. En wie weet hoeveel mensen in de winkel al aan die handdoeken hebben gezeten? Getver! Chinezen wassen die nieuwe spullen gewoon eerst heerlijk een keertje. Zo weet je pas echt zeker dat je een propere pullover aantrekt!