ChinaInterculturele inspiratieInternationaliseringUitwisseling

De Hongkongse eetcultuur van binnenuit

By 2019-03-18 No Comments

Maak kennis met Sem Huizer: hij is educatie consultant bij AE Global Education en een van de partners waarmee we de uitwisselingen naar Hong Kong mogelijk maken. Sem is geboren en getogen in Nederland, maar woont nu al bijna vijf jaar in Hongkong. Sem, die zelf aangeeft dat je hem terecht ‘Asiaphile’ kunt noemen, dwarrelt graag door Hongkong op zoek naar interculturele avonturen. In dit blog neemt hij ons mee in de Hongkongse eetcultuur.


Geen broodtrommeltje mee, maar samen naar buiten

De eerste keer dat ik in Hongkong aankwam viel het me op hoeveel restaurants er waren. Soms kun je zelfs in de kleinste steegjes eten bestellen. Hongkongers nemen, in tegenstelling tot Nederlanders, niet hun lunch van huis mee, maar komen massaal hun kantoren uit om te gaan eten. Dit blijft niet alleen bij het lunchuur: samen eten is een manier om de relatie met je vrienden, collega’s of familie te versterken. Ook als ik met mijn lokale vrienden wil afspreken, vraag ik ‘zullen we samen gaan eten?’. Vaak bestel je met z’n allen een aantal borden met gerechten die je samen deelt, in plaats van ieder voor zich.

De oudsten zullen de eersten zijn

Bij het samen eten horen ook bepaalde rituelen. Zo leerde ik tijdens het ‘dimsummen’ dat je eerst je eigen bord, kom en bestek moet wassen met heet water voor je begint met eten. Ook is het beleefd om eerst bij anderen thee in te schenken als je de gastheer of -vrouw bent. De ontvanger van de thee tikt dan met twee vingers op de tafel als teken van dank. Maar er is nog een belangrijkere regel: laat de oudste persoon aan tafel uit respect als eerste eten. Mijn vrienden en collega’s zijn altijd positief verrast dat ik dit zelf toepas.

Waarom ze er hele dieren tentoonstellen

Één van mijn favoriete gerechten uit de Kantonese keuken is geroosterde gans met zoete saus. Ik keek alleen verbaasd toen ik hele geroosterde ganzen achter het raam van het restaurant zag hangen. Oudere Hongkongers zien namelijk het liefst een heel dier om op te eten. Anders is het niet compleet. Daarom kun je op de straatmarkten ook levende kippen en spartelende vissen zien. Ook word je in veel dimsumrestaurants ‘begroet’ door een aquarium vol zeedieren, die er zijn om door de klanten opgegeten te worden. Hoe anders is het in het diervriendelijke Nederland: wij zien nauwelijks waar het eten op ons bord of in de winkel vandaan komt.

Meedoen en tegelijkertijd bij jezelf blijven

Persoonlijk ben ik erg door de Hongkongse eetcultuur beïnvloed de afgelopen jaren. In Nederland was ik zeer individualistisch. Nu nodig ik mijn vrienden graag uit om samen te eten en gerechten te delen, en gebruik ik de eetrituelen om aan anderen respect te tonen. Ook heb ik nauwelijks moeite met ‘bijzonder’ eten, zoals kippenvoeten, zeekomkommers en krokodillen. Toch doe ik niet overal aan mee: mijn vrouw is boeddhistisch en daarom eten wij geen honden, slangen en schildpadden. Tenslotte zou ik graag zien dat het gemiddelde Hongkongse restaurant iets schoner wordt, want daar schort het nog wel eens aan.

Meer lezen over Hongkong als uitwisselingsbestemming?

Sem Huizer komt uit Nederland, heeft een Koreaanse vrouw en woont nu al bijna vijf jaar in Hongkong. Sem heeft een grote fascinatie voor alles uit Oost-Azië. Van eeuwenoude tempels en filosofieën, tot hypermoderne steden en popcultuur. Hij oefent in Chinese kalligrafie en dwarrelt graag door de straten van Hongkong.