IndiaInternationalisering

COVID 19 & India: zo ziet het leven eruit in Bangalore

By 2020-04-07 No Comments
corona fruitkraam India

In India zorgen de maatregelen tegen het coronavirus voor een nieuwe tragedie. Stedelijke migranten, die door de lockdown geen werk, eten en onderdak meer hebben, trekken terug naar het platteland. In de hoop daar beter voor henzelf en hun familie te kunnen zorgen maken ze al lopende een reis die vaak honderden kilometers lang is. Hoe het deze groep vergaat is één van de zorgen van Shashikala, onze contactpersoon in Bangalore en werkzaam bij het ICDE. Ze vertelt ons wat een totale lockdown doet met een stad die meer dan 10 miljoen inwoners telt. 

Hoe is het in Bangalore? Welke maatregelen zijn er genomen tegen COVID 19?

“Net als in de rest van India geldt ook hier de lockdown van 21 dagen. Deze begon op 26 maart, duurt tot 14 april en heeft als doel de verspreiding te controleren. Alle fabrieken, scholen, onderwijsinstituten, kantoren, het openbaar vervoer en religieuze plekken zijn gesloten. Alleen essentiële locaties, zoals supermarkten en apotheken, zijn open.”

Hoe zien de normaal zo drukke straten van Bangalore er nu uit?

Ik had me nooit kunnen voorstellen dat de stad zo leeg zou kunnen zijn! Bangalore is normaal een  bruisende stad, maar het is nu zo anders. Mensen komen nauwelijks buitenshuis. En alle winkels zijn gesloten, op de apotheken, groentewinkels, kruideniers en fruitkramen na. Het openbare vervoer ligt plat en ook eigen vervoermiddelen mogen niet gebruikt worden tenzij er een medische noodzaak is. De verlaten wegen en treinstations maken een spookachtige indruk. Ik heb ze niet met eigen ogen gezien, maar mijn vrienden sturen er foto’s van door via whatsapp. De politie van Bangalore is erg strict. Ze passen ook de ‘lathi charge’ tactiek toe onder het publiek en winkeliers om ervoor te zorgen dat iedereen thuis blijft. Dat betekent dat een groep politiemensen burgers met stokken naar huis probeert te drijven, om zo de beweging van mensen te stoppen. Sommige mensen klagen hierover omdat voor hen de dichtstbijzijnde winkel 3,5 kilometer verderop is. Het risico dat je vervoermiddel dan in beslag wordt genomen is kleiner dan het risico dat je door de politie wordt geraakt.”

Wat is er anders aan jouw dagelijkse leven in deze omstandigheden?

“Ik begrijp waarom het nodig is dat we allemaal thuisblijven, maar het doet mentaal wel wat met me. Het voelt gewoon niet goed om dag en nacht thuis te zijn en minder werk te doen te hebben. Het heeft mijn dagelijkse routine compleet veranderd. Je familie, vrienden en collega’s niet kunnen zien: het voelt alsof je gestraft wordt voor een fout die je niet hebt gemaakt.”

Hoe beïnvloeden het virus en de maatregelen het onderwijs en het dagelijks leven van studenten?

“Maart is in India de maand waarin examens worden afgenomen. In april en mei hebben de leerlingen normaal gesproken vakantie. De Indiase overheid heeft nu besloten alle examens voor leerlingen in de 1e tot de 9e klas, alle leerlingen tot ongeveer 14 jaar, te annuleren. Deze leerlingen kunnen bij de start van het nieuwe jaar rechtstreeks naar het volgende jaar. Het nieuwe schooljaar zal starten in juni. Hopelijk is de situatie tegen die tijd beter, zodat de scholen op tijd weer open kunnen. De Central Board of Secondary Education, één van de landelijke exameninstanties van India, heeft alle examens tussen 19 maart en 31 maart geannuleerd. Het Ministerie van Human Resource Development (voorheen het Ministerie van Onderwijs) heeft alle scholen, universiteiten en andere instituties gevraagd alle geplande examens en toelatingsexamens tot 31 maart af te lassen.”

Wat bespreek je met vrienden en familie over de situatie?

“We doen bijna niets anders dan erover praten. Mijn familie woont op drie uur afstand. Mijn vrienden wonen in Bangalore, maar we kunnen elkaar niet opzoeken. We bellen dus veel en alle gesprekken gaan uiteindelijk over het coronavirus. In de eerste week vonden mijn vrienden het niet zo erg om thuis te blijven en tijd door te brengen met familie. Maar ik heb de indruk dat veel van hen nu geïrriteerd raken, maar hun huis niet verlaten omdat ze bang zijn besmet te raken en hun familie te besmetten.”

Wat is jouw grootste zorg over de situatie in India rondom corona?

“Ik hoop dat de situatie snel beter wordt nu de overheid zoveel maatregelen neemt. Naast dat ik me zorgen maak over de gezondheid van mensen, ben ik ook bezorgd over de miljoenen kwetsbare stedelijke migranten van India. Dat zijn voornamelijk arbeiders zonder contract die afhankelijk zijn van hun dagelijkse loon voor het kopen van eten en het hebben van onderdak. Uit wanhoop maken zij een lange reis naar de plattelandsgebieden waar ze vandaan komen. Ze lopen honderden kilometers in de hoop de catastrofe daar beter door te komen.”

Wat vind jij van de aanpak van de Indiase overheid?

“Ik denk dat de overheid een heel goed besluit heeft genomen door een lockdown van 21 dagen in te lassen: het zorgt voor een langzamere verspreiding van het virus. Het Indiase Ministerie van Volksgezondheid controleert de aanwezigheid van adequate medicijnen in het land. Via social media wordt ons contant verteld wat we moeten en kunnen doen wanneer we symptomen vertonen en wordt de nadruk gelegd op hoe belangrijk het is om afstand te houden.”

Corona India