ChinaInternationaliseringUitwisseling

Coronavirus: “Wanneer onze school weer open gaat is nog niet bekend”

By 2020-02-03 No Comments

Flora Tao is coördinator Internationalisering en docent Engels aan Beijing No. 18 Middle School. Deze school heeft uitwisselingsprojecten met het Haags Montessori College in Den Haag en het Carolus Clusius College in Zwolle. Vanwege het Coronavirus kunnen hun reizen naar Nederland helaas niet doorgaan. Maar hoe gaat het dan nu ondertussen in Beijing? Hoe is het dagelijks leven daar in tijden van het Coronavirus en de maatregelen die ertegen worden genomen? We vragen het Flora. 

Hoe is het nu in Beijing? Welke maatregelen en acties zijn er genomen om het virus tegen te gaan?

“Beijing is oké nu. Vandaag is officieel bekend gemaakt dat hier 168 mensen besmet zijn met het virus. Dat is een heel klein gedeelte van de bevolking, er wonen hier 22 miljoen mensen! De grootste maatregel is eigenlijk dat we thuisblijven en geen andere mensen ontmoeten. Als we uit huis gaan dragen we mondkapjes. Eigenlijk is mijn familieleven behoorlijk relaxed nu: we slapen, eten, kijken televisie en lezen het nieuws online. De belangrijkste consequentie is dat dit wel eens effect zou kunnen hebben op mijn gewicht ;). Ik denk dat een hoop mensen, als het virus weg is, zullen starten met het kwijtraken de extra kilo’s die ze zijn aangekomen.”

Hoe zien de straten van Beijing eruit? Hoe is het openbaar vervoer en hoe zijn andere openbare gelegenheden?

De straten zijn behoorlijk leeg. Het zal moeilijk zijn om een plek te vinden waar het verkeer druk is. Maar het openbaar vervoer rijdt zoals normaal. Veel openbare gelegenheden, zoals musea, restaurants en bezienswaardigheden, zijn gesloten. Maar sommige supermarkten, shopping malls en parken zijn nog steeds open. Vanochtend deed ik boodschappen in de supermarkt en de schappen waren goed gevuld, ik kon alles krijgen wat ik nodig had. Het verschil is: er zijn niet zo veel mensen in de supermarkt als normaal en iedereen die er is draagt een masker.

Hoe hebben de omstandigheden effect op je dagelijks leven? En op die van de studenten?

“Onze dag is nog nooit zo relaxed geweest. We zijn samen als familie, genieten van eten, films, grappige gesprekken en delen nieuws over het virus. Ik heb eindelijk tijd om de films en series te kijken die ik altijd al wilde zien. Voor onze studenten is een groot aanbod aan online vakken waarmee zij het studeren voort kunnen zetten nu ze thuis zijn.”

Hoe beïnvloedt de situatie de school en het schools leven?

“De scholen zijn niet open. Ze zouden op de 17e februari weer open gaan. Maar dit is uitgesteld en wanneer de school weer open gaat is afhankelijk van de situatie rondom het virus.”

Wat was je reactie op het nieuws dat de studenten van jullie school niet naar Nederland konden reizen om hun partnerscholen het Haags Montessori College en het Carolus Clusius College te bezoeken? En hoe reageerden de studenten?

“Iedereen vindt het heel erg jammer dat we geen bezoek kunnen brengen aan de partnerscholen in Nederland! Maar we denken dat het het meest verantwoordelijke is om te doen, voor zowel de Chinese leerlingen als de Nederlandse leerlingen en hun families. Niemand weet wie het virus heeft en wie niet,  we willen niet het risico nemen dat we het misschien overdragen. Maar het is geen afstel, het is uitstel. We zijn voor alle twee de groepen leerlingen een nieuwe uitwisseling naar Nederland aan het plannen.”

Hoe zullen de Chinese leerlingen hun week nu spenderen nu ze niet naar Nederland  komen?

“Nu we de reis hebben uitgesteld hebben de leerlingen meer tijd om thuis te zijn en kunnen ze meer tijd besteden aan de opdrachten die ze hebben meegekregen voor in de vakantietijd (Nieuwjaarsvakantie).”

Wat is nu je grootste zorg?

“Mijn grootste zorg, en dat zal de zorg zijn van elke Chinees op dit moment, is hoe lang het duurt voordat het virus de kop is ingedrukt. Het medisch personeel loopt grote risico’s bij het behandelen van de besmette mensen. Voor die mensen hebben we zo’n enorme waardering! Ik hoop dat alles snel beter en normaal wordt.”

Wat vind je van de aanpak van de Chinese overheid?

“De Chinese overheid heeft tijdige, strikte en effectieve maatregelen genomen. We vertrouwen allemaal op de Chinese overheid en volgen hun leiding. Wij geloven dat we dit virus samen kunnen verslaan!”