Belangrijke informatie, handige bronnen en verhalen vanuit ons netwerk in China

Coronavirus in China

In Wuhan, een stad in China, is het Coronavirus uitgebroken. De Chinese overheid neemt vergaande maatregelen om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Globi informeert je over actuele ontwikkelingen, geeft je handige bronnen en vertelt je verhalen die rechtstreeks afkomstig zijn van onze netwerken in onder andere Beijing, Shanghai, Xiamen en Chengdu.

Wat is het Coronavirus?

Het nieuwe virus dat in Wuhan, China, is uitgebroken, is een nieuwe variant van de coronavirussen die we al kenden van ziektes als SARS en MERS. Het virus heet Corona omdat het virus, wanneer je door een microscoop kijkt, op een kroon lijkt. Corona is latijn voor kroon.

De symptomen van het virus lijken sterk op die van een verkoudheid. Denk aan longklachten, kortademigheid, hoesten en het hebben van koorts. Kwetsbare patiënten, waaronder ouderen, kunnen daaraan overlijden.

Het virus wordt overgedragen van dieren naar mensen en van mensen naar mensen. In China wordt iedereen opgedragen nog meer op hygiëne te letten. Veel Chinezen droegen al een mondkapje in verband met de smog in de grote steden, maar nu doen nog veel meer mensen dat. Dat het dragen van een mondkapje besmetting tegen gaat is echter niet gebleken uit onderzoek.

Waar is het virus aangetroffen?

Het virus is uitgebroken in Wuhan, een miljoenenstad in de provincie Hubei. Vanuit China heeft het virus zich verspreid naar andere delen in de wereld. Er zijn besmette gevallen bekend uit onder andere Japan, Thailand, Australië, Frankrijk en Duitsland. RTL heeft een interactieve kaart waarop de actuele status rondom geconstateerde besmette gevallen wordt bijgehouden.

“Het coronavirus veroorzaakt sociale en morele issues”

Wenhui praat met haar familie in Beijing over wat het coronavirus met de inwoners van Beijing doet

Corona & stereotypering: “Blijf uit mijn buurt!”

Door het Coronavirus neemt de discriminatie van Chinezen toe. Ook in Nederland.

“Een kenteken uit Hubei moeten we aan de politie doorgeven”

Lucy uit Xiamen vertelt hoe het dagelijkse leven door het virus en alle maatregelen wordt beïnvloed

Coronavirus in China: Chinese humor in tijden van nood

Hoe Chinezen tijdens de uitbraak van het Coronavirus en de lockdown het hoofd koel houden met humor

Corona: “Wanneer onze school weer open gaat is nog niet bekend”

Flora Tao, coordinator internationalisering Beijing No 18. Middle School, vertelt over het dagelijks leven in Beijing.

Hoe heeft het virus kunnen ontstaan?

Hierover is nog geen duidelijkheid. Er was een vermoeden dat het virus heeft kunnen ontstaan op een markt met zo’n duizend stallen waar onder andere kippen, fazanten, vleermuizen, marmotten, slangen, herten en de organen van konijnen en andere wilde dieren werden verkocht. Toch is deze niet als officiële bron vastgesteld. Het blijkt namelijk dat de eerste patiënt het virus niet op die markt heeft opgelopen. Wel heeft de markt waarschijnlijk een rol gespeeld in de vroege verspreiding van het virus. En duidelijk is dat het virus uit de dierenwereld naar mensen is overgesprongen.

Kunnen we nog naar China?

Als Globi adviseren we de scholen die in maart en april een reis gepland hebben staan naar China deze uit voorzorg te annuleren. In ons persbericht lees je waarom. Het persbericht is breed opgepakt door de media.

Raadpleeg voor het officiële, actuele reisadvies het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zit je met vragen over het Coronavirus?

Neem contact met ons op