AziëChinaGlobaliseringInterculturele inspiratie

Corona: welke tips geven de overheden in China, Taiwan en Japan om jezelf te beschermen? 

By 2020-03-24 No Comments

Corona is de afgelopen weken in rap tempo gegroeid tot een mondiale crisis van ongekende omvang. Hoewel wereldwijd grotendeels gelijksoortige maatregelen worden genomen om de verdere verspreiding van covid-19 tegen te gaan, vallen ook de verschillen in aanpak tussen landen op. In Nederland gaan we uit van de adviezen van de deskundigen van het RIVM. In de Aziatische landen hebben ze gelijksoortige instituten voor volksgezondheid. Welke tips geven die hun bevolking? En wat is er anders dan bij ons? Wij lazen de nationale preventiehandboeken van China, Taiwan en Japan en maakten onderstaand lijstje. Let wel: dit zijn Aziatische voorschriften die niet in dezelfde mate door de Westerse wetenschap worden ondersteund. Er is een belangrijk verschil tussen de Chinese geneeskunde (gefocust op preventie) en de westerse geneeskunde (gefocust op lokale behandeling). 

1) Doe elke dag een zelfcheck

Taiwan raadt haar inwoners aan elke dag zelf te testen of hun longen nog in orde zijn. Van een infectie van de longen krijgen veel mensen pas in betrekkelijk laat stadium last. Door elke dag de volgende test uit te voeren kun je in een vroeger stadium longproblemen opsporen: zoek een ruimte zonder tocht en met schone lucht op, haal diep adem en houd je adem tot tien seconden in. Als je niet hoest of andere ongemakken ervaart, zijn je longen zeer waarschijnlijk in orde. 

2) Drink veel heet water

In droge monden en kelen kan het covid-19 virus zich het beste hechten. Door elke vijftien minuten een slok water te nemen zorg je dat je mond en keel goed bevochtigd blijven en spoel je eventuele virusverwekkers je maag in. Daarna kunnen ze geen kwaad meer. Heet water drinken heeft de voorkeur omdat bijna alle ziekteverwekkers (ook covid-19) niet tegen hoge temperaturen kunnen. In Japan wordt nog speciaal genoemd dat gemberthee een goed idee is om de keel mee te smeren, omdat gember van nature al een ontsmettende werking heeft. 

3) Was je handen regelmatig

Deze voorzorgsmaatregel kennen we natuurlijk, omdat deze ook bij ons geadviseerd wordt. In de Aziatische handboeken wordt ‘geen handen schudden’ iets minder nadrukkelijk genoemd. Dat komt waarschijnlijk doordat handen schudden in Azië, en zeker in Japan, sowieso minder vaak gebeurt. 

4) Was je kleding regelmatig

Het covid-19 virus kan op stof betrekkelijk lang overleven. Daarom is het belangrijk je kleding zeer regelmatig te wassen op 30 graden of meer. Denk hierbij ook zeker aan bijvoorbeeld handschoenen en sjaals. Dit zijn kledingstukken waar het virus bovengemiddeld vaak op terecht komt. En dit zijn juist de kledingstukken die de meeste mensen niet zo vaak wassen. 

5) Raak je gezicht niet aan

Hoewel dit een logische regel is, wordt deze door de Aziatische gezondheidsinstituten een stuk nadrukkelijk genoemd dan bij ons. ‘Wat je ook doet, raak je gezicht niet aan!’ Ook al was je je handen regelmatig, toch kan het zijn dat er virusverwekkers op je handen terecht komen. Maar zolang je niet met je handen je gezicht aanraakt, kan het virus dan niet bij je naar binnen komen. Heb je een kriebeltje of wil je even in je ogen wrijven, was dan je handen eerst. En wikkel altijd uit voorzorg een tissue om je vingers voor je aan je gezicht krabt of erin wrijft. 

6) Bedek je neus en mond

Deze laatste regel is een moeilijke. Ten eerste is in Nederland altijd gezegd dat het dragen van mondkapjes voor gewone mensen (dus niet voor mensen die in de zorg werken) niet veel zin heeft. Bovendien is er op dit moment een tekort aan mondkapjes. Maar in alle Aziatische landen staat het dragen van mondkapjes genoemd als één van de belangrijkste preventiemaatregelen. Het verkleint volgens Aziatische deskundigen niet alleen het risico dat het virus  in je neus of mond terechtkomt. Ook als je zelf asymptomatisch drager bent van het virus verspreid je met een mondkapje veel minder ziekteverwekkers. Belangrijk is wel het mondkapje regelmatig te wisselen, anders kan het juist averechts werken. Hoe vaak wisselen nodig is hangt af van het type mondkapje.