ChinaInterculturele vaardigheden

Corona & stereotypering: “Blijf maar uit mijn buurt!” 

By 2020-02-06 No Comments

“Gadver, meneer, blijf maar uit mijn buurt!” Dat kreeg ik te horen toen ik vorige week op een school in Nederland een les gaf en terloops vertelde dat ik Chinees heb gestudeerd. Het was door de leerling grappig bedoeld, maar toch zat het me niet lekker. Sinds vorige week is het coronavirus wereldwijd enorm in het nieuws. Het virus is mogelijk ontstaan op een vismarkt in de Chinese stad Wuhan waar ook illegaal wilde dieren werden verhandeld. Gegevens die perfect passen in het clichébeeld dat veel westerlingen van China hebben: ‘daar eten ze alles, gebeuren schimmige zaken en het is er vies’. Tel daar de mediahype rond het virus bij op en alles dat ook maar iets met China te maken heeft is ineens ‘vies’. Kennelijk zelfs het feit dat ik Chinees heb gestudeerd al. En als dat bij mij, blanke Nederlander, al zo is, waar krijgen Aziatische Nederlanders dan wel niet mee te maken?

Helaas krijgen die enorm veel voor hun kiezen. In verschillende media vertellen ze er over. Zo zegt de oorspronkelijk Chinese Kim in LINDA dat haar zoon niet meer rustig naar school kan. “Ga uit mijn buurt, anders ga ik dood” en “Niet hoesten!”, roepen leerlingen naar hem. “Leerlingen knijpen hun neus dicht en vouwen hun hand over hun mond wanneer hij langsloopt. En ook zijn vrienden met een Aziatisch uiterlijk, niet eens Chinees, hebben er last van.” Op de website van RTL Nieuws vertelt Rui Jun Luong dat ze, toen ze door de bus liep, een jongen hoorde zeggen: “Ik hoop dat ik nu het coronavirus niet krijg”.

Opleving van stereotypering van Chinezen

Niet alleen in Nederland is er sprake van een toename van discriminatie van mensen met een Aziatisch uiterlijk. Vrees voor het virus werkt wereldwijd een hernieuwde stereotypering van China en Chinezen in de hand.  Zo schreef de Noord-Franse krant Courrier Picard  ‘Het gele gevaar’ op hun voorpagina, met daarbij een foto van een Aziatische vrouw met een mondkapje. Een pijnlijke referentie aan het ‘Gele Gevaar’ waarmee ongewenste Chinese en Japanse immigranten in de 19e eeuw werden aangeduid. 

Hoopvol

Het is hoopvol dat Aziaten wereldwijd duidelijk van zich laten horen en er in de media ook aandacht is voor deze volstrekt onterechte bejegening van mensen van Aziatische afkomst. In Frankrijk spreken mensen met een Aziatisch uiterlijk zich op social media uit met #JeNeSuisPasUnVirus: ik ben geen virus. Geïnspireerd door deze hashtag ging in Italië een Italiaan van Chinese afkomst geblinddoekt en met mondkapje op straat staan naast een bord ‘Ik ben geen virus’. Onderstaand filmpje laat de hartverwarmende reacties van voorbijgangers zien.

 

 

Ik ga de komende tijd in ieder geval gewapend met dit filmpje naar de lessen. Dan kan ik het direct starten als ik weer ergens een ‘blijf maar uit mijn buurt’ hoor!

Op de Globi-Inspiratiedag op 2 april zullen we o.a. samen met Pete Wu (schrijver ‘De Bananengeneratie’) dieper ingaan op stereotypering van Chinese Nederlanders en onderzoeken we samen op welke manier we dit thema ook op school in projectlesvorm kunnen behandelen.