Uitwisseling

6 x Nederland door de ogen van Chinese leerlingen

By 2018-07-10 No Comments

Bij uitwisselingen tussen Nederland en China horen we natuurlijk wat Nederlandse leerlingen opvalt aan de Chinese cultuur. Andersom krijgen we ook mee wat Chinese leerlingen van hun ervaringen in Nederland vinden. Maar extra leuk was het om van Tong’an No. 1 High School of Fujian (uit Xiamen) een boek te ontvangen vol verhalen van de Chinese leerlingen over hun uitwisselingsweek in Nederland, bij het Rijnlands Lyceum in Wassenaar.

De verhalen die de leerlingen in het Chinees en Engels schreven laten goed zien wat Chinese leerlingen opvalt als ze in Nederland zijn. We noemen een paar dingen:

Fietsen

Voor ons niet verrassend, maar voor hen wel heel opvallend: onze fietsen en onze fietscultuur. ‘Fietspaden en fietsen vind je echt overal!’ Chinese leerlingen verwonderen zich over de manier waarop we onszelf vervoeren en hoe goed de infrastructuur daarop ingericht is.

Architectuur

Geen hoge flats zoals in de grote steden van China, maar lage huizen en nauwe straatjes. En veel huizen hebben een tuin, waarin dan vaak ook nog een trampoline staat.

Een relaxte levensstijl

Waar we onszelf in Nederland als een gehaast volkje beschouwen, keken deze Chinese leerlingen hier anders tegenaan. Het leven voelt hier volgens de leerlingen van Tong’an No 1. High School of Fujian rustiger. Minder stressvol dan in China.

Sandwiches

Oftewel boterhammen, als lunch. Voor ons heel logisch, voor hen vrij vreemd. En dat we er vaak maar een half uurtje voor nemen om ze op te eten vonden ze ook opvallend.

Onderwijs

Van leerlingen wordt niet verwacht dat ze alleen stil zitten en aantekeningen maken: ze worden gestimuleerd vragen te stellen. “And when they do that, they get an answer and don’t get blamed for interrupting.”

Klimaat

Natuurlijk is ook het klimaat verschillend van dat in Xiamen, waar de leerlingen van deze school wonen. “When I asked my buddy in the Netherlands about the airconditioner, he didn’t know what it was.” Tja, in Nederland is airconditioning niet echt nodig, terwijl ze in Xiamen in zowat ieder huis te vinden zijn.

Goed om eens te horen wat ‘blikken van buiten’ in Nederland zien, toch?