Interculturele inspiratie

5 lees-, kijk-, en luistertips voor een interculturele kerstvakantie

By 2018-12-17 No Comments

Je hebt vakantie en geen idee hoe je die door gaat komen. Of: je kerstvakantie is helemaal volgepland en je zoekt naar een excuus om onder je plannen uit te komen. Met dit blog vol interculturele inspiratie helpt het Globi-team je uit de brand: door je vrije tijd op te vullen of je te helpen bij het veranderen van je plannen.

1. Tip van Julius – Radiooooo

“Wanneer je er goed voor gaat zitten en de interculturele lees- en kijktips van Globi doorneemt, zet dan ondertussen de online wereldradio aan (http://radiooooo.com/). Ondanks dat deze website ver van compleet (en de laatste update) is, kun je je er toch een tijdje mee vermaken. Tune in op muziek van over de hele wereld; van verschillende momenten in de 20e eeuw! Luister bijvoorbeeld eens naar de funky tunes uit China in de jaren 70 (aanrader!), of stel linksboven een eigen playlist samen waarmee je all boogieënd tijd en ruimte bereist. Je leert ongetwijfeld het een en ander over andere landen, en de connecties daartussen.”

2. Tip van Margriet – 21 lessons for the 21st century

“Dit boek van Yuval Noah Harari beschrijft haarfijn het belang van global citizenship. De uitdagingen van deze eeuw stoppen namelijk niet bij de landgrenzen. Als in Londen een aanslag wordt gepleegd, installeren ze in Amsterdam stootblokken. Zodra in Japan de eerste Artificially Intelligent receptioniste van de loopband rolt, staan ook hier banen op de tocht. En de uitstoot van de kolencentrales van Duitsland maakt het niet alleen daar een graadje warmer. Een nationaal beleid gaat geen verschil maken, dus internationale samenwerking was nog nooit zo belangrijk. Er ligt voor ons een rol als onderwijzers om het goede voorbeeld te geven en onze leerlingen grenzeloos te leren samenwerken aan een betere wereld. Idealistisch hé? Maar goed, met kerst zo voor de deur leek ‘vrede op aarde’ me toch een toepasselijk thema.”

3. Tip van Danny – Miracles of the Namiya Store

“In veel populaire Westerse tv- en filmseries staan de jaren ’80 centraal. Denk aan Stranger Things, lekker nostalgisch. Maar dat dit niet alleen een Westerse trend is, bewijst dit Japanse boek. Aan de Engelse vertaling wordt gewerkt, maar de Japanse verfilming kijken is ook al leuk. Overigens is dit boek zo populair in Azië dat er ook een Chinese verfilming is (met Jackie Chan) en een Koreaanse miniserie. Op zoek naar iets heel anders? Dan raad ik de documentaire Schone Schijn aan. Of de klassieker, Babel, omdat de film via een spannend verhaal laat zien hoe alles en iedereen in de wereld tegenwoordig met elkaar in verbinding staan.”

4. Tip van Rosanne – Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde

“Dit boek kreeg ik cadeau van mijn collega’s bij Globi en ik kan het iedereen aanraden die op zoek is naar een leuke roman met tegelijkertijd wat culturele informatie. Een heerlijk, ‘kabbelend’ verhaal over PK, een Indiase kunstenaar afkomstig uit de allerlaagste (‘onaanraakbare’) kaste, die verliefd wordt op de blonde Lotta uit Zweden. Tijdens zijn fietstocht van Delhi naar Lotta’s Zweedse stadje maakt hij de mooiste avonturen mee. Ik heb genoten van de levendige beschrijvingen van zijn tocht door India, Pakistan, Afghanistan, Iran en Turkije. Het meest interessant vond ik echter de voorbeelden van zijn soms moeizame integratie in de Zweedse maatschappij – erg leuk (en soms ook pijnlijk..) om situaties te lezen die geschreven zijn vanuit Indiaas perspectief.”

5. Tip van Karien – Kunstuur in China, aflevering 3

“In één ruk heb ik ze allemaal gekeken: de afleveringen van Kunstuur China, gepresenteerd door Lucas de Man. Hij reisde af naar de voor Globi zeer bekende steden Shanghai en Beijing om daar te onderzoeken hoe Chinese verzamelaars, kunstenaars en handelaars denken over de rol van kunst in China; in het oude China, het China van nu én het China van de toekomst. Aflevering 3 is mijn persoonlijke favoriet. Hierin praat Lucas met hedendaagse invloedrijke Chinese kunstenaars over de veranderingen die het land China momenteel doormaakt. Ik ga niet verklappen wat hun perspectief of mening is: om daarachter te komen kun je het beste zelf kijken!”

(Behoefte aan meer tips? Danny schreef laatst dit blog over de Taiwanese schrijfster Sanmao die het boek)