Interculturele inspiratie

5 interculturele tips voor de zomer van 2020

By 2020-06-29 No Comments
Interculturele tips voor de zomer

De zomervakantie staat voor de deur: een tijd om te ontspannen, maar ook om dingen te doen waar je normaal niet zo snel aan toekomt. Of om je te verdiepen in thema’s die je al langer interessant vindt, maar nu eens echt kan gaan onderzoeken. Wij hebben een divers lijstje met interculturele tips samengesteld waar je deze zomer uit kunt putten. Veel lees-, kijk- en luisterplezier!

Tip 1: Podcast ‘De Porseleincast’

Danny Nobel maakt samen met Michiel Ebbing (Kicking Cultures) de Porseleincast; een podcast die je een breder beeld van China geeft. China domineert de headlines: een pandemie, een handelsoorlog, protesten in Hong Kong, cyberaanvallen, onderdrukking van Oeigoeren en censuur. Het debat over China is verhit geraakt en praten over China is alsof je je begeeft in een porseleinkast: elke beweging zorgt voor scherven en vernieling. Omdat een persoonlijk geluid in de discussie ontbreekt, ontleden Danny en Michiel China aan de hand van hun eigen ervaringen. Met als doel je een completere schets te geven van het land en haar inwoners.

Tip 2: Boek ‘Mijn ontelbare identiteiten’ van Sinan Çankaya

Een boek waarvoor Rutger Brugman een niet te evenaren recensie schreef. Rutger, schrijver van het boek ‘De meeste mensen deugen’: “Ik ken niemand die zo diepgravend, vlijmscherp, snoeihard én genuanceerd schrijft over racisme, uitsluiting, discriminatie en identiteit als Sinan Çankaya. Het boek gaat over hoe het is om als migrantenkind op te groeien in Nederland.” Het Nederlandse boek dat je moet lezen wil je je verdiepen in racisme in Nederland.

Tip 3: Kookboek ‘Salt, Fat, Acid, Heat’ van Samin Nosrat

Dit boek leert je aan de hand van de vier simpele thema’s in de titel om intuïtief te koken en dagelijks fantastisch smakende maaltijden in elkaar te draaien – zónder tussenkomst van recepten. Samin’s kookkunsten zijn gebaseerd op haar Perzische familieachtergrond, haar jeugd in San Diego op de grens van de VS en Mexico, haar vrijwilligerswerk bij Chez Panisse in Berkeley en talloze andere food-encounters. Wat er op tafel staat is een boek wat je zelfvertrouwen geeft in de keuken. En waarmee je van elk gerecht, ongeacht de keuken waar het vandaan komt, tot z’n recht kan laten komen. Wat dat betreft is koken met Samin het culinaire equivalent van een stoomcursus wereldburgerschap; met de juiste kennis en vaardigheden kun je elke ontmoeting aan. Smakelijk!

Tip 4: Globi’s livestreams bij Nederlandse bezienswaardigheden

De afgelopen weken maakten we, in samenwerking met NextPortChina, livestreams om Chinezen geïnteresseerd in Nederland een digitaal kijkje te geven in Nederlandse attracties en bezienswaardigheden. Zo bezochten we bijvoorbeeld Madurodam, Kasteel de Haar en de betoverende Efteling. Wil je de Chineestalige livestreams terugkijken? Dat kan hier.

Tip 5: Website Wit Huiswerk

Een andere tip in het thema racisme: de verzamelwebsite Wit Huiswerk. Wil je de strijd aan gaan tegen racisme, maar voel je dat je er eigenlijk te weinig van af weet? Deze website geeft een overzicht aan bronnen die je kunt gebruiken om jezelf in het onderwerp te verdiepen. Gebruik de site om te ontdekken wie je zelf bent, wat je doet en wat je kan doen, en om te weten waar je het over hebt. Handig is dat je zowel kunt zoeken op de vorm van de bron (lezen, luisteren, kijken) als op thema. Denk bij thema’s aan ‘geschiedenis’, ‘ouders, opvoeders en leraren’, ‘het witte redder complex’ en ‘bondgenootschap’.