IndiaInternationalisering

4x waarom Indiase studenten in het buitenland gaan studeren

By 2019-09-03 No Comments
Indiase student

Voor hogescholen en universiteiten die buitenlandse studenten aan willen trekken is India aantrekkelijk: er wonen bijna 1,34 miljard mensen en meer dan de helft van de bevolking is jonger dan 25. Dat betekent dat het land veel (potentiële) studenten telt. Omdat de middenklasse groeit kan een steeds groter deel van de studenten in India het zich veroorloven in het buitenland te studeren. Daarbij creëren onderwijsinstellingen met het opleiden van Indiase studenten een belangrijk netwerk van alumni binnen een wereldmacht die groeit. Maar welke redenen hebben Indiase studenten eigenijk om in het buitenland te gaan studeren? En wat kun je daar als universiteit of hogeschool mee? 

 

1. De capaciteit in India blijft achter en de competitie neemt toe

India zit vol talenten die zich willen ontwikkelen. En ieder jaar gaan er zo’n 400.000 van hen de grens over om dit in het buitenland te doen. Een belangrijke reden hiervoor is dat het Indiase hoger onderwijs niet voldoende is uitgerust om alle studenten een passende plek te bieden. India telt 700 universiteiten en meer dan 35000 affiliated colleges. Samen huizen die meer dan 20 miljoen studenten. Het hoger onderwijs is dus groot in India, maar lang niet zo groot als de behoefte eraan. En dat maakt de competitie om aangenomen te worden aan een goede universiteit heel groot.  

2. Het aanbod in het buitenland is breder en specifieker 

Het hoger onderwijs in India staat bekend om de kwaliteit en focus op het gebied van technologie en techniek. Om dat te illustreren: in het lijstje met de 10 beste universiteiten van India zijn er maar twee die geen focus hebben op technologie. Een student die zijn toekomst niet in engineering of technologie ziet zal voor mogelijkheden over de grenzen van India heen kijken. Zelfs al is een vak ook in India beschikbaar, dan is de expertise en accreditatie er niet voldoende voor talentvolle studenten. Studenten die wel in technologie of techniek verder willen kijken ook steeds vaker over de grens: ook andere landen ontwikkelen het aanbod in science, technology, engineering en mathematics (STEM) en soms is het aanbod daar gespecialiseerder dan in India. Denk daarbij aan interdisciplinaire vakken als marine engineering en geofysica, robotics en AI. 

3. Studeren over de grens verbetert de (internationale) carrière en toekomst

Een diploma aan een buitenlandse universiteit betekent in de Indiase banenmarkt een streepje voor. Tegelijkertijd is het ook een pad naar een carrière over de grenzen van India heen. Voor weinig Nederlanders zal immigratie een reden zijn om in het buitenland te gaan studeren, maar voor Indiërs is dit de realiteit. Veel studenten die naar universiteiten en hoger onderwijsinstellingen in het buitenland gaan doen dit om er uiteindelijke werk te vinden en een betere toekomst op te kunnen bouwen. Niet alleen in termen van salaris, maar ook op het gebied van arbeidsomstandigheden en professionele groei. 

4. Van studeren in het buitenland word je wereldwijzer

Ook Indiërs willen ontdekken wat het is om in een andere cultuur te leren en leven. Hoe je er vrienden maakt, ideeën deelt en samen met mensen die  een andere culturele achtergrond hebben oplossingen vindt. Net als dit voor alle internationale studenten belangrijk is, vinden ook Indiase studenten het waardevol een interculturele mindset te ontwikkelen, hun horizon te verbreden en een persoonlijk en professioneel internationaal netwerk op te bouwen.

En dit is waarom ze de grens niet over gaan

Natuurlijk zijn er ook studenten die overwegen in het buitenland te studeren en het om allerlei redenen niet doen. Die redenen kunnen te maken hebben met: 

  • het idee dat het alleen voor excellente studenten is: studenten kunnen denken dat studeren in het buitenland niet voor hen is weggelegd omdat ze niet tot een van de besten behoren. 
  • het idee dat in het buitenland studeren te duur is (wat, ondanks een groter wordende middenklasse, voor nog steeds een groot deel van de studenten ook zo is)
  • twijfels over de veiligheid van studenten in het land
  • onzekerheid over het aankunnen van het curriculum en de drastische verandering in onderwijs- en lesmethoden. 
  • het idee dat Indiase studenten niet welkom zijn 

Wil je als hogeschool of universiteit voorkomen dat Indiase studenten om deze redenen thuisblijven? Dan kun je daar op inspelen door duidelijk te zijn over je aanmeldingseisen, inzicht te geven in de kosten en mogelijkheden tot beurzen en uit te leggen hoe jullie onderwijsinstelling voor internationale studenten zorgt. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan buddy systemen en hulp bij het vinden van accommodatie. Informeer ze ook over de ondersteuning die je biedt om de Nederlandse onderwijs- en lesmethoden eigen te maken. Tot slot: laat zien wat je eraan doet om Indiase studenten zich welkom te laten voelen in het Nederlandse onderwijs en de Nederlandse maatschappij. Voor dat waardevolle netwerk van alumni in wereldeconomie India is het belangrijk dat internationale studenten zich thuis voelen in Nederland. En dat is nu lang nog niet altijd het geval