GlobaliseringInterculturele inspiratieInternationaliseringProfessionalisering

2 april: Globi’s Themadag: ‘De kracht van diversiteit’

By 2020-02-24 No Comments

Leerlingen en studenten met een culturele identiteit die anders is dan de gemiddelde, kunnen zich anders voelen of anders worden gezien. Dit kan leiden tot discriminatie en desidentificatie als Nederlander. Maar wat vaak onderbelicht blijft, is de mogelijkheid deze culturele identiteit in te zetten als kracht. Vandaag laten we ons inspireren door mensen die juist dat hebben gedaan! En we onderzoeken wat we in het onderwijs kunnen betekenen voor leerlingen en studenten die op zoek zijn naar manieren om hun culturele identiteit op een positieve manier in te zetten. Ook hebben we het over wat er momenteel in China gaande is rondom het coronavirus. En welke effecten dit heeft op de stereotypering en discriminatie van Aziatische Nederlanders.

Programma

14:30- 15:00 Inloop
15:00 Plenaire opening
15:15- Lezing door Mehmet Day, onderzoeker Jeugd, Opvoeding en Onderwijs bij het Verwey Jonker Instituut, over o.a. de identiteitsbeleving en gevoelens van binding van jongeren met een migratieachtergrond.
15:55- In gesprek met Pete Wu, journalist en schrijver van het boek ‘De bananengeneratie’, een boek over het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu. We gaan ook in op de discriminatie van Aziatische Nederlanders ivm het coronavirus.
17:00 Workshopronde
17:45 Plenaire afsluiting
18:00 Diner

 

Praktische informatie

  • Datum en tijdstip: donderdag 2 april, van 15:00 tot 18:00 (start diner: 18:00)
  • Locatie: Hogeschool Tio in Utrecht
  • Kosten: Scholen die een uitwisseling via Globi hebben kunnen gratis deelnemen met 2 personen. Aan andere gasten vragen we een bijdrage van € 75,- voor het programma en diner.
  • Aanmelden: voor 25 maart via deze link